Foto: Tommy Forsgren

Vill stå upp mot våldet efter terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en ljusmanifestation i Umeå. Med anledning av terrordådet i Stockholm som inträffade under fredagen vill Röda korset i Umeå samla människor och stå upp emot våldet.

Mellan klockan 17 och 19 ikväll anordnar Röda korset tillsammans med Refugees welcome en ljusmanifestation med anledning av terrordådet i Stockholm där fyra personer har omkommit. Initiativtagaren Hanna Jerndal i Umeå är den som står bakom manifestationen som äger rum i Döbelns park.

– Jag funderade kring det och först blev jag alldeles tom och jag varken kunde eller ville inte förstå det. Jag kände något starkt och kände att vi måste stå enade mot våldet oavsett bakgrund. Så jag kontaktade mina kollegor på Röda korset för att samla alla idag, berättar Hanna Jerndal.

Terrordådet i Stockholm

På Facebook har evenemanget över 150 deltagare och Hanna Jerndal hoppas att fler kommer även om det är med kort varsel som manifestationen arrangeras.

– Det är alltid svårt när man är ute med kort varsel men jag hoppas på god uppslutning med tanke på att vi gick ut med det här kvällen innan.

Röda korset anordnar ljusmanifestationen i Döbelns park i Umeå. Foto: Tommy Forsgren

Vill motverka hat och rasism

Manifestationen riktar sig främst mot terrordådet som inträffade igår men Hanna Jerndal understryker också att det är en aktion mot hat och rasism.

– Vi vill stå enade mot våldet men också mot det hat och den rasism gror i fotspåren av våldet och som brukar följa den här typen av händelser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet