Ett arbetet med att anlägga en 2860 meter lång tunnel på 1000 meters djup från den nuvarande Kristinebergsgruvan till Rävliden norra pågår. Foto: SVT design

Vill starta gruva i Rävliden

Publicerad

Nu söker Boliden tillstånd att bryta malm i en ny stor fyndighet några kilometer från Kristinebergsgruvan. En nära tre kilometer lång tunnel 1000 meter under jord ska förbinda den befintliga gruvan med den nya fyndigheten Rävliden norra.

-Den här fyndigheten är ett viktigt tillskott till gruvan i Kristineberg och till vår verksamhet i hela Bolidenområdet, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson till SVT Nyheter Västerbotten.

Det är ett långvarigt undersökningsarbete som ligger till grund för beslutet att ansöka tillstånd för att utvinna malmen i fyndigheten. De metaller som finns i Rävliden norra är de typiska för Skelleftefältet: koppar, zink, bly, silver och guld.

-Det finns förhoppningar att fyndigheten kommer att visa sig vara större än den mängd vi har hittat nu. Prospekteringen i området fortsätter, konstaterar Klas Nilsson.

Bygger en tunnel

Sedan slutet av förra året pågår arbetet med att anlägga en 2860 meter lång tunnel på 1000 meters djup från den nuvarande Kristinebergsgruvan till Rävliden norra. Det är dock inte klart om malmen från Rävliden norra så småningom kommer att transporteras via denna tunnel.

-Vi har inte bestämt om vi ska transportera malmen upp till markytan via Kristinebergsgruvan eller om vi ska öppnat en ny transportväg i anslutning till Rävliden, säger Klas Nilsson.

Dröjer flera år

Det handlar alltså om en gruvverksamhet som helt och hållet kommer att pågå under jord. Det gör också att Boliden i sin ansökan gör bedömningen att påverkan på miljön och rennäringen kommer att bli liten.

-Det kommer att ta några år innan vi har alla tillstånd klara så att det är möjligt att utvinna malmen i den nya fyndigheten, säger Nilsson.

Sedan 2005 har Boliden prospekterat i området. När bolaget 2011 fick en första träff med ett borrhål i Rävliden norra har undersökningsarbetena intensifierats.

Sammanlagt har 90 borrhål borrats för att det ska gå att kartlägga fyndigheten.

I ansökan anger Boliden att mineraltillgången i Rävliden norra är 6,9 miljoner ton.  Det kan jämföras med att Boliden i slutet av förra året uppgav att det fanns fem miljoner ton i mineralreserver vid Kristinebergsgruvan.

Källa: Boliden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer