Vindelns kommun kritiseras av Skolinspektionen för passivitet kring två elevers tilltagande frånvaro. Foto: SVT

Otrygghet fick elever att sluta gå till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har utrett situationen för två elever med eskalerande frånvaro i Vindeln. Nu kritiseras kommunen för att inte ha agerat tillräckligt aktivt.

Två av varandra oberoende elever i Vindeln hade en tilltagande frånvaro under förra läsåret. Den första personen har upplevt kränkande situationer i skolan och menar bland annat att hen utsatts för trakasserier, något som Diskrimineringsombudsmannen kommer utreda. Otrygghet ska vara anledningen till att eleven inte längre vill gå till skolan.

Skolinspektionen kräver skyndsamma utredningar av händelserna och elevens stödbehov.

Hårda ord och kränkning

Ytterligare en elev ska ha upplevt hårda ord och kränkande behandling av andra elever i skolan. Utsatthet och otrygghet ska vara anledningen till att frånvaron eskalerat.

Enligt Skolinspektionen har vårdnadshavaren inte kunnat samarbeta och frånvaron har på grund av detta blivit ännu högre. Men samtidigt menar man att skolan fokuserat mer på att vårdnadshavaren är besvärlig än att hitta lösningar för eleven.

Brister i rutiner

Skolinspektionen anmärker i båda elevfallen att det finns brister i rutinerna och att informationskedjan har varit alldeles för lång.

Kritiken ligger i att det har tagit för lång tid för personal att först anmäla situationen till rektor och sedan för lång tid för rektor att vidare informera kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.