Foto: TT

Vindkraftpark vid Fjällberg nekas tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade vindkraftparken vid Fjällberg i Åsele och Lycksele kommuner blir inte av. Mark- och miljödomstolen upphäver Länsstyrelsens tidigare beslut om att låta företaget Vindkraft i Fjällberg AB upprätta verksamhet i länet.

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västerbotten gav den 23 juni ifjol klartecken åt byggandet av en vindkraftpark vid Fjällberg i Åsele och Lycksele kommuner. Tillståndet gällde 25 vindkraftverk kring Fjällberg och östra Sandsjön, men man avslog samtidigt etablering av ytterligare 23 verk kring Hemberget och västra Sandsjön.

Kan få konsekvenser för rennäringen

Beslutet överklagades av en mängd parter, däribland Vilhelmina norra sameby och föreningen Svenskt landskapsskydd. Nu har ärendet gått upp i Mark-och miljödomstolen som väljer att upphäva Länsstyrelsens beslut. Domstolen gör bedömningen att områdena för etableringen vore lämpliga om inte för hur den riskerar att påverka rennäringen i området.

Domen går att överklaga fram till den 16 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.