Foto: TT/SVT

Vindkraftparken i Sorsele försenas

Publicerad

Bygget av Vattenfalls vindkraftpark Sandselehöjderna kommer att försenas. Den direkta orsaken är att Svenska kraftnät räknar med att det först 2023 kommer att vara möjligt att ansluta parken till elnätet vid kraftverket i Grundfors.

Projektet Sandselehöjderna har varit omdiskuterat i Sorsele. Förra året genomfördes en folkomröstning där en knapp majoritet av de röstande i kommunen sa nej till en forsatt utbyggnad av vindkraften i kommunen. Kommunfullmäktige beslutade senare under året att ändå tillstyrka planerna på vindkraftparken.

– När vi gick ut med information om projektet så sa vi att parken skulle stå färdig ungefär 2021, konstaterar projektledaren Daniel Gustafsson.

Men den fortsatta processen har gått långsamt. Den ansökan om miljötillstånd som Vattenfall lämnade in till länsstyrelsen i juli 2015 är ännu långt ifrån avgjord.

– Det har gått väldigt sakta. Nu har vi förhoppningen att det ska komma ett beslut någon gång under nästa år, säger Daniel Gustafsson.

Mer komplicerat än man trott

Parallellt pågår det en process där kommunens beslut har överklagats med motivet att vissa ledamöter i kommunfullmäktige skulle ha varit jäviga. Förvaltningsrätten avslog överklagandet, men ärendet har överklagats till kammarrätten.

Det som nu gör att projektet kommer att fördröjas är att det visat sig vara mer komplicerat än man tidigare trott att ansluta Sandselehöjderna till elnätet. Enligt Daniel Gustafsson är beskedet från Svenska kraftnät att detta kommer att vara möjligt först 2023. Det skulle innebära att byggstarten för vindkraftparken skulle bli cirka 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet