Foto: TT, Malin Hoelstad/ SVT

Virologiprofessor i Umeå: ”50/50 att vaccinerna hejdar pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Umeåprofessorn Niklas Arnberg är försiktigt positiv när han siar kring hur snart vi kan återgå till lite mer normalt liv efter vaccinationerna och när han tror att pandemin klingar av.

– Först om ett år kommer vi kunna se om vaccinen gör den önskade nyttan eller om mer måste till, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Virologiprofessorn Niklas Arnberg ser att arbetsplatser fortsatt inriktar sig på hemarbete ett bra tag till framöver.

– Vi är åtta miljarder människor och vi är väldigt beroende av att vaccinationstakten är stor, inte bara här utan i alla delar av världen. Med folks resande är det stor risk att muterade virus sprids och då är vi i värsta fall tillbaka i risk för smittspridning där de vaccin vi har idag inte biter, säger han.

Coronaviruset i Västerbotten

Professorn är dock försiktigt optimistik.

– Vi behöver vara det för vi behöver hopp. Det är 50/50 att vaccinerna vi nu har bromsar pandemin, med lite slagsida åt det positiva hållet, men det är vintern som kommer att avgöra.

Hör mer om hur virologen Niklas Arnberg tror att livet efter vaccinet kommer att te sig och när vi kan leva som vanligt igen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet