Till vänster syns Ragnhild Haarstad och till höger ett kollage med foton plåtade av henne. Foto: Privat Visa alla (2)
Visa alla (2)

Visar upp kvinnliga pressfotografer

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnas dörrarna för utställningen ”Upphovsmannen är en kvinna” på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Det är fotografier från pressfotograferna Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad som visas upp.

– Ragnhild fick år 1971 pris som årets fotograf och hon är fortfarande den enda kvinnan som fått priset och det säger en del om läget inom yrket, säger utställningsproducent Åsa Adolfsson. 

Genom deras fotografier skildras presshistoria och kvinnohistoria under 1900-talet. 

Alma Haag 1882 -1979

Haag var en av Sveriges första pressfotografer. Hon arbetade i drygt 35 år på Dagens Nyheters (DN) klichéanstalt och hon var verksam under två världskrig.

Ellen Dahlberg 1921- idag

Under Dahlbergs karriär var hon aldrig bunden till någon redaktion utan arbetade som frilansare och var ute på en rad reportageresor.

Ragnhild Haarstad f.1935 – idag

Något som kännetecknar Haarstads fotografiska stil är att hon gillade att lyfta fram den vanliga människan. Hon fick arbete på Svenska Dagbladet och blev deras första kvinnliga fotograf.

Källa: Kvinnohistoriskt museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer