Vittnar om livsfarlig arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

För första gången träder tidigare anställda fram och beskriver arbetsmiljön vid bastuföretaget mitt emellan Umeå och Skellefteå. ”Det är farligt och chefen pressar personalen hårt”. Så beskriver anställda sin arbetssituation.

Elin Forsberg har bestämt sig för att göra det som ingen tidigare vågat; att berätta offentligt om hur det är att jobba på Bastu- och Badtunna AB i Bygdsiljum. Ett arbete som enligt henne ibland till och med blev farligt. Som den gången när hon på grund av kylan inomhus hade flera lager kläder på sig samtidigt som hon stod arbetade vid en pelarborr.

– Jag fastnade med vanten så hela handen och armen snurrade flera varv tills det inte gick att snurra mer och jag kanske kan tacka då att det var en dålig maskin för hade det varit en bra maskin hade handen knäckts, berättar hon.

Vågade inte anmäla

Handen var blå och fingrarna pekade åt olika håll och Elin Forsberg berättar att hon pratade med en kompis men sen fortsatte hon att jobba. Hon säger att hon inte vågade berätta för sin arbetsgivare av rädsla för att han skulle bli arg.

– Det var mycket maskiner som man arbetade med som kändes rent av livsfarligt att hålla på med. Det saknades skydd på kapar och det var hemmagjorda skydd på många maskiner som inte hade någon funktion alls utan man fick ta bort dem när man skulle använda maskinen, menar Elin Forsberg.

Hård kritik

Arbetsmiljöverket har i flera omgångar haft allvarlig kritik mot företagets arbetsmiljö och det Elin Forsberg berättar är bara ett exempel på något som hänt efter att verket lämnat företaget i tron att alla brister åtgärdats.

Men när Västerbottensnytt i december kontaktade myndigheten om det hon och andra berättat så tycker Arbetsmiljöverket att det låter så allvarligt att de genast tar beslut och gör en ny inspektion som pekar på nya brister.

Företagets ägare Mikael Åström nekar bestämt till att det finns några större brister i arbetsmiljön och enligt honom har alla säkerhetsproblem rättats till successivt.

”livsfarligt”

Men som en del i sin granskning hade Arbetsmiljöverket också tipsat Elsäkerhetsverket som gjorde en inspektion i höstas där man hittade mängder med nya brister.

– Ja de anställda riskerar väl kanske att det händer en allvarlig elolycka i och med att man kan komma åt spänningsförande delar utan att något hindrar en så att säga och det är ju livsfarligt, konstaterar Jan Marklund vid Elsäkerhetsverket.

– Livsfarligt och livsfarligt. En kapsåg kan ju vara livsfarlig om du lägger dit armen och kapar av den, säger Mikael Åström .

Enligt honom är elproblemen i det närmaste fixade. Ändå har han i en överklagan krävt mer tid att åtgärda. Fallet ligger i förvaltningsrätten i Karlstad.

Och när det gäller arbetsmiljön för de anställda i övrigt så tycker företagets företrädare att de har det bra.

– Jag betalar en bra lön och har folk som varit här i flera år.

Talat med före detta anställda

Men enligt de berättelser Västerbottensnytt tagit del av så finns det många som tycker annorlunda. Vi har sökt upp och talat med femton före detta anställda som vi intervjuat anonymt. De beskriver en chef som skrämmer sin personal; som stressar och pressar, skriker och hotar. Här är några citat:

”Jag låg bara och stirrade in i en vägg i månader efter att jag var där”.

”Det slutade med att jag hamnade hos psykdoktorn”. ”Nu går jag på antidepressiva tabletter.”

”Han var värst med de yngre. Till slut hade vi andra vadslagning om hur länge de skulle stanna. Det var från nån dag till nån månad”.

”Det är som att ständigt vara jagad av en inre stress som aldrig släpper. Jag klarar inte stress längre”.

En före detta anställd sammanfattar:

– Han sa ju det själv att arbetarna inte är så mycket värda eftersom det alltid finns nya. Han idiotförklarade alla så fort han fick chansen och det är klart att det bröt ner.

– Det är ingen som har sagt något till mig att de mått dåligt, kommenterar chefen Mikael Åström.

”Är ingen psykolog”

Vd säger sig alltså inte förstå vad de pratar om eftersom fabriken också har anställda som jobbat kvar i flera år. Enligt företagets företrädare hade de som slutade olika problem redan innan.

– Och det är klart att jag är ju ingen psykolog och visst är jag drivande och kräver en del. Nog kan jag erkänna att jag också manövrerat ut en del personer som inte fungerat.

Berättar Mikael Åström och förklarar att små företag inte har råd att ha anställda som är sjukskrivna i 14 dagar.

Det är inställning som Elin Forsberg tycker att hon fick känna på när hon drabbades av akut utomkvedshavandeskap, opererades och blev sjukskriven i fyra veckor. Efter tre veckor kände hon sig tvingad att återgå till jobbet om hon skulle ha det kvar.

– Så där är det. Därför önskar jag faktiskt att de stänger företaget och låter dem som arbetar där nu få gå hem. De behöver samla ihop sig så att de kan börja må bra igen, säger Elin Forsberg.

Personalen upprörd

När Västerbottensnytts granskning närmar sig publicering låter Bastu och badtunna MÅ AB:s ägare Mikael Åström att han ämnar göra en undersökning bland sina anställda om hur de uppfattar arbetsmiljön.

Via sin advokat Jörgen Frisk hälsar Mikael Åström att ”hans personal är mycket upprörd över att media hela tiden skriver negativt om deras arbetsgivare utan att på något sätt nämna det positiva som finns omkring deras arbetsgivare”.

I ett mail berättar därför advokaten att ”Mikael Åström har därför för avsikt att inom kort översända ett frågeformulär till samtliga sina anställda där de ska få svara anonymt på en rad olika frågor, tex hur de uppfattar arbetsmiljön, hur de uppfattar Mikael Åström och övriga i ledningsgruppen som chefer etc etc”.

Marit Israelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.