Bilden till vänster visar en handske som återfanns i närheten av brottsplatsen Foto: Polisen & Samuel Pettersson/TT

Vittne om varför hans dna finns i handskar: ”Har väl haft dem på mig”

Publicerad

Mordrättegången om dödsskjutningen på Ersboda är långt ifrån klar. När ett vittne, vars dna även finns i de hanskar som åklagaren lagt fram som bevis mot den åtalade, hördes under torsdagseftermiddagen så skrattas det stundtals från åskådarplats.

I vittnesbåset sitter under eftermiddagen en person vars dna hittats i bägge de handskar som utgör huvudbevisning i fallet. Han är inte misstänkt utan kallad som vittne.

Åhörare fnissar

Olikt andra som vittnat under rättegången pratar han rätt så friskt och ställer motfrågor till åklagaren. Det fnissas från några på åskådarplats. På länk från Malmö slipper den döde 19-åringens anhöriga höra och se småskratten.

I samma handskar som bär spår av vittnet finns dna-spår från den huvudmisstänkte 30-åringen, eller faktiskt bara i en av handskarna. Samma handskar bär även spår från ammunitionen som avlossat två dödande skott, i bröstet och i huvudet på 19-åringen på Ersboda i januari.

Vittnet och den tilltalade gärningsmannen är bekanta sedan länge. Båda har pekats ut av åklagarens huvudvittne som personer som befunnit sig på brottsplatsen den aktuella mordkvällen, men bara en av dem är alltså misstänkt i fallet. Ingen av dem säger sig ha varit på brottsplatsen vid tidpunkten för mordet.

Frågas om dna

Åklagaren visar en bild på handskarna och frågar vittnet:

Ditt dna fanns i handskarna, kan du säga att du haft de här eller liknande på dig? 

– Liknande ja, säger vittnet. Det finns hur många som helst av liknande typ. 

Har du kastat handskarna som återfanns av hundförare nära brottsplatsen? 

– Nej, jag ser dåligt, men har inte kastat handskar där.  

Hur kommer det sig att ditt dna finns i dem? 

– Ja, jag har väl haft dem på mig, eller varit i kontakt med dem. Men med tanke på att jag sitter här med tre par plagg som jag inte vet vems det är så spelar det ingen roll, säger han och menar att kompisgänget lånar av varandra hela tiden.

Frågas om alibi

Försvaret har tidigt pekat på att det kan finnas en annan skytt än den tilltalade. Advokaten frågar om vittnet har ett alibi för mordkvällen. 

– Jag har inte ens själv försökt kolla vad jag gjorde då, så nej det har jag inte. 

Minns du vad du hade för kläder 23 januari? 

– Jag får hoppas att jag hade kläder på mig, men nej. 

Flera åhörare skrattar åt svaret. 

Kan det vara så att du beväpnat dig och skjutit utan att komma ihåg det?  

– Nej. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet