Skogsbrand härjar nära Tomtebo i Umeå. Foto: Michael MoeVisa alla (2)
Visa alla (2)

SOS testade SMS vid branden på Tomtebo

Uppdaterad
Publicerad

Vid gårdagens skogsbrand i Tomtebo gick det ut VMA meddelande via telefonen. Det är första gången som räddningstjänsten använder sig av den nya tekniken sedan alla telefonoperatörer anslutit till tjänsten.

Sedan en lagändring den 1 juli 2017 har SOS Alarm laglig möjlighet att skicka ut SMS:et till dem som befinner sig i ett visst område, istället för att som tidigare, bara kunna skicka till telefoner registrerade på en adress i det aktuella området.

I Umeå igår fick flertalet av medborgarna ett viktigt meddelande till allmänheten via sms. Det berörda områden som fick VMA meddelandet i går var mobiler i Ersboda, Mariehem och Tomtebo. Vid stora brand eller allvarlig olycka går det ut ett viktigt medelande till allmänheten.

-  Det var en av de första gångerna vi använde oss av den nya tekniken och meddelandet är tänkt som en uppmaning för allmänheten att ta del av vidare information via media. Vi tillsammans med räddningstjänsten uppskattar vindriktning för branden och därefter får de mobiler som är uppkopplade mot master i området varningsmeddelandet, säger Johnny Blank presstalesman på SOS alarm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer