Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”1000 uppdrag hade inte varit möjligt utan alla dessa fantastiska frivilliga” Foto: Tommy Forsgren, SVT

Volontärerna har ryckt ut 1000 gånger under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I tider av kris vill vi hjälpa varandra. Det vittnar organisationen Tillsammans i Umeå om. Nu till veckan som kommer de att passera tusen stödinsatser till personer som tillhör någon riskgrupp.

Viljan att hjälpa sina medmänniskor hyllas idag 5 december på internationella frivilligdagen. I pandemins början ställde Frivilligcentralen, Röda korset och Svenska kyrkan snabbt om sina verksamheter och trion bildade gemensamt en tillfällig organisation, Tillsammans i Umeå.

Tillströmning av volontärer

Många av deras dåvarande volontärer tillhörde någon form av riskgrupp, men på kort tid hade över 130 nya anmält sitt intresse för att bistå med sin hjälp. Till veckan kommer de att passera 1000 stödinsatser bara i Umeå, det handlar ofta om att bistå med hjälp att handla matvaror eller hämta mediciner.

– Vi håller i och håller ut så länge vi kommer att behövas, säger UllaBritt Kullh från Frivilligcentralen.

”Människor är ensamma”

De senaste veckorna i takt med att smittspridningen återigen tagit fart har de även sett en ökning av personer som söker hjälp. Isoleringen börjar även märkas av mer nu.

– Pandemin gör att människor är ensamma och längtar efter att träffa andra. Det ser vi hos de som hör av sig till oss och önskar hjälp, de samtalen blir längre och längre, säger UllaBritt Kullh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer