Här dyker Simon Kenttä ned till vraket efter Annie utanför Holmsund. Foto: Privat

Vraket utanför Holmsund identifierat – är engelska ”Annie” som förliste 1891

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket fann nyligen ett ett stort och hittills okänt vrak utanför Holmsund. Nu har två dykare identifierat det. Det är ett annat, äldre, vrak än vad man först trodde.

Efter att Sjöfartsverket fann vraket när de i september gjorde mätningar utanför hamnen i Holmsund trodde vrakexperter att det var lastångaren Dodona som förliste där 1913. Men norrbottensdykarna, Simon Kenttä och Mikael Rönnkvist, kan nu avslöja att det var ett annat fartyg. Något de berättade först om i VK.

Men för att hitta vraket fick dykarna först bedriva ett riktigt detektivarbete.

Vraket Annie

– Vi bakspårade Sjöfartsverkets båt. Men det är krångligt att få tag i äldre spårdata än sju dagar, så vi fick köpa den informationen. Sen la vi ihop den med extra detaljerade sjökort och fick fram fyra tänkbara områden, berättar Simon Kenttä.

Vraket är, enligt dykarna, Annie ett engelskt ångfartyg som transporterade brädor mellan Bottenviken och England. Foto: Sjöfartsverket

”Helt fantastiskt”

När vädret stabiliserade sig åkte de två dykarna till Holmsund och begav sig ut med båt för att leta. De tre första områdena gav ingenting, men på det fjärde blev det napp.

– Helt fantastiskt. Vi möttes direkt av ett vrak i riktigt bra skick. Skeppet hade bland annat jättefina trädetaljer. Sen såg vi att det stod Annie på ratten och sedan hittade vi samma namn även på skeppsklockan, säger Simon Kenttä.

Enligt honom var Annie ett engelskt ångfartyg som transporterade brädor mellan Bottenviken och England när det gick på grund utanför Holmsund 1891. Besättningen ska ha klarat sig med livet i behåll.

– Vi trodde att det skulle vara Dodona som låg där, men det här innebär ju att hon ligger någon annanstans i området.

Sjöfartsverket om vrakfyndet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vraket Annie

Mer i ämnet