En svårt skadad man, som senare avled av sina skador, hittades natten mot den 13 februari i en bostad i Malå. Foto: Leif Henningsson/SVT

Yppandeförbud införs kring misstänkta mordet i Malå – advokaten: ”Aldrig varit med om under 30 år”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare och polis är extremt förtegna kring utredningen. Nu har även advokater och övriga belagts med yppandeförbud.

– Vi anser att det är en rimlig åtgärd i det här fallet, det handlar om ett så pass allvarligt brott. Vi bedömer att utredningen kan förstöras om personer får förmedla sig fritt, säger Andreas Nyberg, åklagare i fallet.

Det var i början av februari som en man misstänks ha mördats i sitt hem i Malå. I fredags omhäktades en man och en kvinna misstänkta för mordet. Där beslutades också om skärpt sekretess kring fallet genom ett så kallat yppandeförbud.

– Det kan man införa när man anser att det finns skäl för det, när det handlar om grov brottslighet eller känslig information som man inte vill ha ut, säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare, som hoppade in under häktningförhandlingarna.

Misstänkt mord i Malå

Det innebär att den som varit med vid en domstolsförhandling, eller vid ett polisförhör, inte får berätta eller på andra sätt föra vidare vad som framkommit vid förhandlingen eller förhöret.

Vill säkerställa sekretess på viktiga uppgifter

– Den här möjligheten finns och syftar till säkerställa sekretess på viktiga uppgifter och är ett skydd för att kunna genomföra en bra förundersökning. Den bygger på att en spridning av uppgifterna skulle kunna skada utredningsarbetet.

Om man bryter mot ett yppandeförbud kan man straffas med böter.

Hur vanligt är det med yppandeförbud i utredningar?

– Jag har ingen statistik, men när det gäller mycket grov brottslighet där en spridning av uppgifter innebär en risk för utredningsarbetet är min uppfattning att det är relativt vanligt, säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Advokaten: Aldrig hänt under min tid

Advokat Ulf Holst företräder den misstänkta kvinnan.

– Jag har varit med i 30 års tid, men det har aldrig hänt tidigare att jag belagts med yppandeförbud. Jag blev förvånad. Det sticker ut lite, säger han och fortsätter:

– Men för mig spelar det ingen roll, det skulle aldrig falla mig in att prata med någon om en pågående utredning.

Åklagarna har inget yppandeförbud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i Malå skadas med ett tillhygge och larmar själv efter hjälp. Han avlider senare av sina skador och polisen rubricerar händelsen som mord. Här har du fallet på en minut. Foto: SVT, google earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malå

Mer i ämnet