Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren/SVT

Malåmordet tas upp i hovrätten – åklagaren vill se 50-åringen dömd för mord

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen börjar hovrättsförhandlingarna rörande mordet i Malå. De fyra som dömdes av tingsrätten samt åklagaren har överklagat.

– Jag menar att mannen i 50-årsåldern bör dömas för mord, i andra hand för anstiftan, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Det var i februari som en man i 30-årsåldern överfölls och knivskars i sitt hem i Malå – så pass illa att han dog. Fyra personer åtalades för mordet och i mitten av juli kom tingsrättens dom. Tre personer dömdes för mordet och en man i 50-årsåldern för grovt skyddande av brottsling.

En 20-åring man dömdes till livstid. En kvinna i 40-årsåldern till 16 års fängelse samt en tonåring till sluten ungdomsvård på 3,5 år för mord. Samtliga dömda har överklagat sina domar.

– Vi har överklagat och menar att min klient ska frikännas, säger advokat Jens Nyström som företräder mannen i 50-årsåldern.

Vill se 50-åringen dömd för mord

Åklagaren Andreas Nyberg har överklagat två av tingsrättens domslut, han yrkar att mannen i 50-årsåldern bör dömas för mord, i andra hand anstiftan till mord. Han vill även att kvinnan bör få ett strängare straff.

– Jag menar även att kvinnan bör dömas till livstid, säger han.

Finns någon ny bevisning?

– Nej.

Hovrätten har avsatt totalt sex dagar för rättegången som börjar torsdag 31 augusti och avslutas 13 september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i Malå skadas med ett tillhygge och larmar själv efter hjälp. Han avlider senare av sina skador och polisen rubricerar händelsen som mord. Här har du fallet på en minut. Foto: SVT, google earth, Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.