Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Andreas Nyberg om varför han vill överklaga straffen för två av de inblandade i Malåmordet. Foto: SVT

Åklagaren: Vi kommer överklaga – vill att 50-åringen döms för mordet i Malå

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra åtalade dömdes under fredagen för mordet i Malå. Nu berättar åklagare Andreas Nyberg att delar av domen kommer att överklagas.

– Allting talar för att vi kommer att överklaga 50-åringens och kvinnans påföljder.

På fredagen föll domen i Skellefteå tingsrätt kring mordet i Malå, där fyra personer misstänks ha knivhuggit en man i 30-årsåldern. Enligt åklagare Andreas Nyberg kommer nu domarna för den delaktiga 50-åringen och kvinnan att överklagas.

– Grundinställningen från vår sida är att vi är nöjda med domen, men delar inte bedömningen i alla delar.

Misstänkt mord i Malå

Vill se skärpta straff

Utöver den inblandade 20-åringens livstidsdom och tonåringens dom om ungdomsvård dömdes kvinnan till 16 års fängelse, men åklagaren menar att hon borde få ett längre straff. 50-åringen, som också var mordmisstänkt, dömdes endast för grovt skyddande av brottsling till fängelse i 1,5 år.

– Enligt vår uppfattning ska han dömas för mord eller anstiftan till mord. Då är det ju en annan påföljd som kommer i fråga, som livstids fängelse för hans del.

Åklagarmyndigheten har tre veckor på sig att analysera och lämna in en överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malå

Mer i ämnet