Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är fortfarande klart om domen kommer att överklagas. Det uppger både Jens Nyström, advokat för mannen i 50-årsåldern, och Linda Sundlöf, advokat till offrets mamma. Foto: SVT

Tre döms för mordet i Malå – överföll man i hans hem

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer – en man i 20-årsåldern, en kvinna i 40-årsåldern och tonåring – döms nu för det uppmärksammade mordet i Malå i vintras där en man överfölls i sitt hem. En person döms också för grovt skyddande av brottsling.

Mannen i 20-årsåldern får strängast straff – han döms till livstids fängelse.

Utöver 20-åringens livstidsdom – döms även hans mamma, en kvinna i 40-årsåldern, till 16 års fängelse för mord. Även en tonåring döms för mord till sluten ungdomsvård på 3,5 år.

Enligt tingsrätten har 20-åringen agerat med direkt uppsåt och han döms därför till livstids fängelse. De övriga bedöms ha agerat med ”likgiltighetsuppsåt”.

En man i 50-årsåldern döms till 1,5 års fängelse för grovt skyddande av brottsling. Mannen ska bland annat ha bränt upp knivar och skor för att undanröja bevis.

– Det är en överraskning att han bara döms för grovt skyddande av brottsling. Sen är det naturligtvis en lättnad. Jag tror att utgångspunkten för min klient är att han ska överklaga, säger hans advokat, Jens Nyström.

”På det stora hela nöjd”

Det var i februari som en man i 30-årsåldern överfölls och knivskars i sitt hem i Malå. Mannen larmade själv SOS, men ambulanspersonal tvingades invänta polis. Först efter 20 minuter kunde ambulanspersonal gå in och ge vård. Mannen fördes till sjukstugan i Malå, där han senare avled på grund av förblödning.

– Jag har just informerat familjen om domen och de är på det stora hela nöjd. Att tre personer döms för den här gärningen är ju givetvis en lättnad för familjen, säger Linda Sundlöf, målsägandebiträde och fortsätter:

– Däremot får vi se om vi går vidare och överklagar domen mot den äldre mannen som bara döms för skyddande av brottsling, inte för anstiftan av mord.

Motivet har, enligt åklagaren Andreas Nyberg, varit ett påstått sexualbrott mot en av de dömda, något som ska ha inträffat för många år sedan. Offret har varken anmälts eller dömts för det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i Malå skadas med ett tillhygge och larmar själv efter hjälp. Han avlider senare av sina skador och polisen rubricerar händelsen som mord. Här har du fallet på en minut. Foto: SVT, google earth, Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.