Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren hävdar att det finns skäl att fortsätta hålla 50-åringen häktad – men inte hovrätten. I klippet berättar mannens advokat Jens Nyström vad som händer nu. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Malåmordet: 50-åringen släpps på fri fot efter hovrättsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 50-årsåldern som åtalats för mordet i Malå släpptes på fri fot efter hovrättsförhandlingarna. Det innebär att mannen inte kommer att dömas för mord.

– Det viktigaste beskedet vi kunde få i dag är att han blev försatt på fri fot, sedan får vi se vad domen blir, säger 50-åringens advokat Jens Nyström.

Under onsdagen avslutades hovrättsförhandlingarna kring mordet i Malå. I tingsrätten dömdes tre personer för knivmordet mot en man i 30-årsåldern. 

20-åringen dömdes till livstid. Kvinnan i 40-årsåldern till 16 års fängelse och tonåringen till sluten ungdomsvård på 3,5 år för mord.

Den 50-årige mannen dömdes enbart för grovt skyddande av brottsling. Domen överklagades av åklagaren och samtliga dömda. 

Åklagaren vill att han ska dömas för mord

Åklagaren har yrkat att han bör dömas för mord, alternativt anstiftan till mord. Medan 50-åringens advokat krävt att mannen ska frias helt.

– Skulle han bli frikänd i sin helhet finns det anledning att rikta skadeståndsanspråk mot staten eftersom han har suttit frihetsberövad under en väldigt lång tid, säger Jens Nyström.

Släpps på fri fot

Hovrättsförhandlingarna har pågått i sex dagar. Under onsdagskvällen meddelades det att 50-åringen skulle släppas på fri fot fram till hovrättens domslut som förväntas den 27 september.

– Det vi vet är att han inte kommer att dömas för mord eller för anstiftan till mord, säger Jens Nyström.

Åklagaren ansåg att det fanns skäl att fortsätta hålla 50-åringen häktad med anledning av flyktfara. Hovrätten ansåg inte att den faran fanns.

Fortsatt häktade

Kvinnan i 40-årsåldern och 20-åringen är fortsatt häktade i väntan på hovrättens domslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.