• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

– Det här är extremt ovanligt, jag kan inte komma på något liknande fall, säger Ingela E Hessius, brottmålsadvokat och rättsexpert, om det misstänkta mordet i Malå. Foto: SVT

Rättsexperten om misstänkta mordet i Malå: Extremt ovanligt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern överfölls av maskerade personer i sitt hem i Malå den 13 februari. Han utsattes för ett 20-tal knivhugg och dog sedan av sina skador. En kvinna i 40-årsåldern, hennes son i 20-åldern och ytterligare två personer i familjekonstellationen misstänks för mord – något som är unikt i landet.

– Det här är extremt ovanligt, jag kan inte komma på något liknande fall, säger Ingela E Hessius, brottmålsadvokat och rättsexpert i Stockholm.

Att mor och son och övriga familjemedlemmar misstänks ha agerat så gemensamt gör fallet unikt i kriminalhistorien.

Misstänkt mord i Malå

– Jag kan på rak arm inte komma på något annat mål där mor och son agerat på det här sättet, säger Ingela E Hessius.

Finns inget liknande fall

Fallet har väckt uppmärksamhet i hela landet. Att det är fyra personer som åtalas för mord är inget som sticker ut.

– Många åtalade är inget ovanligt, speciellt med tanke på gängskjutningarna. Men det här är något helt annat än det i Stockholm, både den påstådda motivbilden och att det är släkt och närstående inblandade, säger hon och fortsätter:

– Att de agerar på det här sättet är anmärkningsvärt, att man tar lagen i sin egen hand och till och med mördar personen.

Vad tror du om åklagarens chans att få alla fyra dömda för mord?

– Det är svårt att säga. Det finns dna på kniven från två personer. Ju närmare brottstillfället du grips desto starkare är ofta bevisningen.

Försvaret menar att mannen lämnades vid liv och att det dröjde innan han fick vård, att det därför inte handlar om mord?

– Men han är huggen med så många knivhugg. Där kommer likgiltighetsuppsåt in. Hugger man någon på det sättet är ju risken att någon ska dö, och man har varit likgiltig för slutresultatet, säger Ingela E Hessius.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i Malå skadas med ett tillhygge och larmar själv efter hjälp. Han avlider senare av sina skador och polisen rubricerar händelsen som mord. Här har du fallet på en minut. Foto: SVT, google earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malå

Mer i ämnet