Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Starkt agg och hat” – hör senior åklagare Andreas Nyberg berätta om motivet och bevisläget i Malåmordet. Foto: Lukas Deininger/SVT

Fyra personer åtalas för mord i Malå – ingår i familjekonstellation

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern höggs ihjäl av maskerade personer i sitt hem i Malå i februari. Nu åtalas fyra personer vid Skellefteå tingsrätt för att ha mördat mannen genom ett 20-tal knivhugg. Enligt åklagaren ingår samtliga i en familjekonstellation.

En pojke i övre tonåren, en man i 20-årsåldern, en man i 50-årsåldern samt en kvinna i 40-årsåldern åtalas för mord på en man i Malå tidigare i år. Enligt åklagaren ingår samtliga i en familjekonstellation. Offret utsattes för ett 20-tal knivhugg. Enligt åtalet blev mannen huggen, stucken och skuren.

– Alla fyra har varit på platsen, men tre har varit delaktiga i det dödliga våldet, säger senior åklagare Andreas Nyberg.

Misstänkt mord i Malå

Enligt åtalet finns DNA från två av de misstänkta på en kniv som hittats i offrets bostad.

Motivet är enligt åklagaren ett påstått sexualbrott mot en av de mordmisstänkta som ska ha inträffat för många år sedan. Men det är inget som offret har anmälts för eller dömts för.

Vården dröjde – offret förblödde under tiden

Offret larmade själv SOS efter att han blivit attackerad. Larmsamtalet pågick sedan i 40 minuter och ambulanspersonal kunde inte gå in till offret då polis inte hunnit till platsen. Mannen förlorade under tiden mycket blod och dog på grund av förblödning.

Att det dröjde innan offret fick vård är något flera försvarsadvokater anser ha stor betydelse för utgången.

Anmälde sig själv – erkänner misshandel

Den äldre mannen och kvinnan greps några dagar efter händelsen och har suttit häktade sedan dess. Mannen i 20-årsåldern greps senare och tonåringen anmälde sig själv till polisen. Han erkänner att han varit på plats i offrets lägenhet och pekar ut de andra som delaktiga i mordet.

– Jag menar att utredning stödjer det min klient berättat om vad han gjort och hans avsikter. Han har erkänt grov misshandel och det är det han bör dömas för, säger tonåringens advokat Fredrik Elveros.

Övriga personer nekar helt till brott.

För mannen i 50-årsåldern finns ett andrahandsyrkande om anstiftan av mord och grovt skyddande av brottsling, även för kvinnan finns ett andrahandsyrkande om grovt skyddande av brottsling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malå

Mer i ämnet