Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Linnea Hedström yrkar på livstids fängelse: ”Har mördats kallblodigt” Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Rättegången om mordet i Malå avslutad – åklagaren yrkar på livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen avslutades rättegången kring det misstänka mordet i Malå – där fyra familjemedlemmar misstänks ha knivhuggit en man till döds.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för tre personer och fyra års sluten ungdomsvård för tonåringen – det hårdaste straffet.

– Han har blivit kallblodigt mördad i sitt eget hem, säger åklagare Linnea Hedström under slutpläderingen.

En man i 30-årsåldern överfölls av maskerade personer i sitt hem i Malå den 13 februari. Han utsattes för ett 20-tal knivhugg och dog sedan av sina skador. En kvinna i 40-årsåldern, hennes son i 20-årsåldern och ytterligare två personer i familjekonstellationen misstänks för mord – något som är unikt i landet.

– Det här är extremt ovanligt, jag kan inte komma på något liknande fall, sa Ingela E Hessius, brottmålsadvokat och rättsexpert i Stockholm, inför rättegången.

Åklagaren Linnea Hedström menar att familjemedlemmarna gjort detta i samförstånd.

”Besinningslöst våld”

Hon vill att mannen i 50-årsåldern, kvinnan i 40-årsåldern och mannen i 20-årsåldern ska dömas till livstids fängelse för mord. När det gäller tonåringen yrkar hon på fyra års års sluten ungdomsvård.

– Det är uteslutet att det kan vara annat än mord. Han har blivit kallblodigt mördad i sitt hem. De har tagit lagen i egna händer med besinningslöst våld, säger Linnea Hedström.

Motivet är enligt åklagaren ett påstått sexualbrott mot en av de mordmisstänkta som ska ha inträffat för många år sedan – men det är inget som offret har anmälts för eller dömts för.

– De har avhumaniserat honom genom att utmåla honom som en parasit och en pedofil. De tilltalade har haft ett uppsåt, det är ett mord, säger Hedlund.

Advokaterna kritiska

Tonåringen är det enda som erkänt grov misshandel. Dennes advokat Fredrik Elveros motsätter sig åklagarens linje om att samtliga ska ha varit med och planerat att beröva offrets liv.

– Det menar vi att det har han inte varit och vi tycker att utredningen såvitt avser hans inblandning fått ett starkt stöd för det, säger Fredrik Elveros.

De andra tre personerna som står åtalade, en man i 50-årsåldern, en kvinna i 40-årsåldern och en man i 20-årsåldern, nekar alla till brott. Deras advokater menar att deras klienter ska frias.

– Utredningen ska ge stöd för mord och eftersom min uppfattning är att den inte gör det så ska åtalet ogillas, säger 20-åringens advokat Erik von Ahn.

Dom meddelas den 13 juli och samtliga åtalade sitter häktade i väntan på den, det skriver Norran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 30-årsåldern knivhöggs till döds i sitt hem i Malå i februari. I videon ser du en tidslinje över den dramatiska natten. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.