Polisen upptäckte 1 kg amfetamin bland postpaketen på en butik i Vännäs. Foto: Polisen

Kvinna frias i uppmärksammat mål där polis bytt knark mot socker

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalades i våras vid Umeå tingsrätt för försök till grovt narkotikabrott. Den tidigare huvudmisstänkte friades direkt efter rättegången eftersom polisen hade bytt ut narkotikan mot socker. Nu har hovrätten tagit upp ärendet och friar ytterligare en person.

Det var i mars som polisen kontrollerade en försändelse på en matbutik i Vännäs. I samband med det hittade polispatrullen ett paket som doftade amfetamin och bytte innehållet mot socker. Fyra personer kunde senare gripas och samtliga åtalades för försök till grovt narkotikabrott.

Den person som hämtade ut försändelsen friades av tingsrätten tidigare i år. Eftersom amfetaminet var utbytt mot socker gick det inte att bevisa att mannens uppsåt bildats innan narkotikan byttes ut. De övriga tre dömdes till fängelse mellan drygt två år och 18 månader för försök till grovt narkotikabrott.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Kvinna frias helt

Nu har Hovrätten för Övre Norrlandprövat fallet och friar ytterligare en person. En kvinna som av tingsrätten dömdes till två års fängelse frias nu helt då hovrätten menar att åklagaren inte bevisat att hon varit inblandad i beställningen av amfetaminet.

Kvinnan ska enligt hovrättsdomen blivit varse om att drogerna var beställda i hennes namn och till hennes bostadsadress först efter att beställningen varit gjord – något som gjort att hon inte heller velat hämtat ut försändelsen.

Hon frias nu helt för sin inblandning. Hovrätten fastslår domarna mot de två andra som dömdes för försök till grovt narkotikabrott. En kvinna i 45-årsåldern får fängelse i ett år och sex månader. En man i 20-årsåldern döms till två år och en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet