Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Lidén i Österforse och Rose Marie Eliasson i Graninge berätta vad de ska använda pengarna till i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

1,2 miljoner kronor ska utveckla byar i Sollefteå – de fick en del av kakan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Sollefteå att betala ut 100 000 kronor till 12 samhällen i Sollefteå. Pengarna ska gå till landsbygdsutveckling och skapa mer attraktivare centrum i hela kommunen.

– Det är så fantastiskt roligt nu när kommunledningen faktiskt förstår att byarna har betydelse, säger Karin Lidén (VI) i Österforse.

Bor du i ett samhälle i Sollefteå kommun som har en skola, en förskola eller ett äldreboende? Då kvalar din by in för att få ta del av vad kommunen kallar ”katalysator för landsbygdsutveckling”. I korthet ett bidrag utan större krav på 100.000 kronor.

Bakgrunden är att mer än hälften av Sollefteåborna bor i byar eller i skogen utanför själva centralorten. Många av samhällena är levande och vitala orter men som alla skulle må ännu ett snäpp bättre med lite bidragspengar.

”Landsbygdsutveckling handlar för oss väldigt mycket om att ge förutsättningar för människor att leva, växa, arbeta och bo i hela kommunen. En grundläggande samhällsservice i hela kommunen är avgörande och för oss är beslut som decentraliserar en självklarhet”, säger kommunstyrelsens vice ordförande Birgitta Häggkvist (VI) i ett pressmeddelande på kommunens sajt.

Ska öka attraktionskraften i byarna

De som kommer ifråga den här gången är; Österforse, Graninge, Helgum, Edsele, Resele, Ed, Boteå, Näsåker, Junsele, Ramsele, Långsele och Sollefteå.

Bidraget ska gå till att öka attraktionskraften i byarna och förslaget kommer från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Västra Initiativet.

– De här pengarna har vi i Framtidsgruppen beslutat om att använda till att tillgänglighetsanpassa en del av Stenbergsleden, säger Rose Marie Eliasson, i Graninge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C) berätta om bidragens betydelse i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.