Drygt 4 procent av alla barn under 17 år i Västernorland var under fjolåret med om att föräldrarna separerade. Foto: TT

1 600 barn i Västernorrland har föräldrar som separerade ifjol

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Statistiska centralbyran (SCB) visar att drygt 1 600 barn under 17 år i länet var med om att föräldrarna separerade under förra året – drygt 4 procent av alla barn.

Under förra året fick 61 800 svenska barn under 17 år uppleva att deras föräldrar separerade. 

– Det som är svårast för barnen är föräldrars konflikter, om det finns sådana, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Barnens rätt i samhället (Bris), till Nyhetsbyrån Siren.

Till exempel bråk men också att kommunikationen går genom barnet.

Blir budbärare

– Det är också en strategi som vi ser att många barn har för att dämpa konflikten mellan föräldrarna, eftersom den är så plågsam. Barnet tar frivilligt på sig rollen som budbärare, men det tar såklart mycket kraft av ett barn, säger Marie Angsell.

I Västernorrland berördes 1 627 av 39 270 barn av separation under fjolåret vilket innebär 4,1 procent – något högre än rikssnittet på 3,7 procent.

Högst andel i länet var det i Ånge och Kramfors med 5,4 respektive 5,3 procent. Lägst till låg Örnsköldsvik med 3 procent.

Så kan man hjälpa barnet vid en separation

* Underlätta för barnet att förstå, och låt barnet vara med och påverka i den mån det är möjligt. Var lyhörd för barnets tankar, känslor och frågor och försök ta hänsyn till det som barnet tycker är viktigt.

* Ge barnet tid. Barn och föräldrar är inte samtida i processen. När föräldrarna berättar om separationen har de redan processat den ett tag, men det är helt nytt för barnet. Då är det viktigt att fånga upp barnet så att det kommer ikapp.

* Det är en stor påfrestning med föräldrar i obalans. Många barn väntar med att reagera tills föräldrarna är stabila, och då kan det vara svårt att sätta det i samband med skilsmässan.

* Barnet behöver två riktiga hem efter separationen. Barnet ska inte uppleva att det är en gäst hos någon av föräldrarna.

* Det är viktigt att se till att själv få stöd om man mår dåligt, så att man orkar må bra och vara en bra förälder.

Källa: Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.