Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hasse Olofsson, Lena Edblom, Pia Höglander och Tina Ottosson har tillsammans skapat en interaktiv historisk karta över Örnsköldsviks kommun. Hör Lena Edblom berätta om arbetet i videon. Foto: Thomas Sundberg/SVT

10 000 års historia dokumenterad i Örnsköldsvik – ”Ett fantastiskt faktamaterial”

Publicerad

För 17 år sedan startade arbetet med att skapa en interaktiv historisk karta över Örnsköldsviks kommun.

Efter några låginstensiva år står den nu klar.

– Det är ett fantastiskt faktamaterial som vi har tagit fram, säger Lena Edblom, arkeolog.

Det är Lena Edblom, filosofie doktor i arkeologi, som har lett arbetet med att ta fram en karta som kan visa hur Örnsköldsviks kommun ändrats geografiskt, från stenåldern fram till mitten av 1800-talet.

Till sin hjälp har hon haft Pia Höglander, Hasse Olofsson och Tina Ottosson för att lägga ihop flera lager av kartor och klickbar information.

– Det är ett fantastiskt faktamaterial som vi har tagit fram och när vi står ute i verkligheten som här på Varvsberget och förstår att det här var en ö för 4 000 år sedan, det är ganska häftigt, säger Lena Edblom.

Missvisande namn

Nu hoppas hon att kartan ska vara till hjälp för allmänheten att lära sig mer om hur till exempel landhöjningen förändrat geografin de senaste

10 000 åren och förklara varför vissa ortsnamn inte stämmer överens med dagens geografiska beskrivnmingar.

– Ta Nederön tillexempel. Det är ingen ö idag och Blåvik är ingen vik. Landhöjningen har verkligen förändrat landskapet. Nu hoppas jag att skolorna ska använda den här kartan i undervisningen, säger Lena Edblom.

Hemsida beskriver historien

Förutom kartan har museet också publicerat en webbsida som heter Örnsköldsvik 10 000 år och den sidan beskriver hur människor levt, bott och vad de ätit och trott på genom åren.

Hör Lena Edblom berätta om arbetet bakom den interaktiva kartan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.