Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen satsar drygt en halv miljard på nya läroböcker – och 12,9 miljoner går till Västernorrland. I klippet berättar skolminister Lotta Edholm (L) mer. Foto: SVT

12,9 miljoner till länets kommuner för nya skolböcker – ministern på Sundsvallsbesök

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 658 miljoner kronor på nya läroböcker i de svenska skolorna. Parallellt satsas också ett par hundra miljoner på skönlitteratur för barn i skolan.

Västernorrlands kommuner kan ansöka om totalt 12,9 miljoner till nya läroböcker. Om det här pratade skolminister Lotta Edholm (L) vid sitt besök i Sundsvall på onsdagen.

Storsatsningen på nya läroböcker till landets skolelever bottnar bland annat i att svenska barn blir allt sämre på att läsa.

– Man kan säga att det råder en läskris bland unga i dag, där många har svårt att återreferera en text de läst. De kommer att få det jättejobbigt när de blir vuxna, säger Lotta Edholm.

Behövs det inte snarare mer personal i skolan?

– Jo det gör det. Och det är väldigt stora skillnader mellan kommunerna och hur mycket man satsar på sina skolor. Vi måste få en större likvärdighet. Långsiktigt måste staten ta ett större ansvar, säger Lotta Edholm (L).

Regeringen kräver motprestation

Varför gör ni den här satsningen nu?

– Vi ser att böcker fyller en viktig funktion i skolan. Vi har haft en utveckling på senare tid där böckerna ersatts av läsplattor och datorer, och vi vet nu från forskning att elever helt enkelt lär sig bättre genom att läsa en bok. Läsförståelsen blir bättre och även uthålligheten, man kan läsa längre och mer koncentrerat, säger Lotta Edholm.

Pengarna är bidrag som kommunerna kan söka om. Villkoret för att få stöd är att kommunerna kan visa att de inte skär ner på sina egna inköp av läromedel.

Se och hör mer om satsningen och om skolministerns tankar om bättre läsmöjligheter för skoleleverna. i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.