Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolministern svarar på SVT:s frågor om resursskolor. Trenden har börjat vända och fler kommuner visar intresse för att starta separata enheter för elever med behov av särskilt stöd. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Skolminister Lotta Edholm positiv till resursskolor – ”Eleverna har rätt till en lika bra utbildning”

Uppdaterad
Publicerad

Skolminister Lotta Edholm (L) ser positivt på att det startas resursskolor för elever med behov av särskilt stöd. Det säger hon till SVT när hon besöker Sundsvall under onsdagen.

– På lite längre sikt kommer det att visa sig att de här eleverna får ett helt annat stöd än de kan få i ett vanligt klassrum, säger hon.

Det finns i dag inget särskilt statsbidrag för resursskolor. Däremot finns bidrag för särskilda undervisningsgrupper.

– Men på lite längre sikt tror jag att man sparar pengar. Eleverna blir ju också kostsamma om de inte får tillräckliga kunskaper, säger skolministern.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

Inkludering blev exkludering

Skoldebatten har länge präglats av en inkluderingstanke. Något hon menar har slagit snett ibland.

– Det är väl rätt uppenbart nu att det inte fungerar särskilt väl. Det som kallades för inkludering blev i flera fall exkludering.

– De eleverna har ju rätt till en lika bra utbildning som andra barn, men de behöver mer stöd och särskilt utbildad personal för detta.

Välkomnar Ånges initiativ

I höstas startade Ånge kommun en resursskola för ett tiotal elever. De har sett en positiv utveckling för eleverna redan efter sex veckor.

– Det visar att när man satsar på de här eleverna så kan man nå mycket längre. Det är ju viktigt, inte bara för de eleverna utan även för Sverige, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

Mer i ämnet