Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchef Eva-Lena Årmyr på Ånge kommun har i flera år jobbat med metoder för att öka närvaron i skolorna. Här listar hon fem saker hon anser vara viktigt för att nå hållbara resultat. Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

Så jobbar man i Ånge kommun för att minska frånvaron i skolan – fem tips från skolchefen

Uppdaterad
Publicerad

Alla skolor har ett ansvar för att motverka och förebygga problematisk skolfrånvaro. I Ånge kommun har man sett en ökad närvaro den senaste tiden. Men hur har man jobbat med frågan?

Skolfrånvaro är ett komplext problem och nationell statistik saknas. Under pandemin ökade frånvaron markant i flera kommuner i Västernorrland, visade vår granskning.

I Ånge kommun har antalet elever med hög frånvaro minskat från 166 elever 2022 till 69 elever just nu.

Skolfrånvaro

Det är en fråga som det jobbas med mer eller mindre på alla skolor i landet. Men vad är lyckade metoder?

I videon ovan listas Ånges fem exempel på framgångsfaktorer för att få eleverna till skolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ånge kommun har man mer än halverat den problematiska frånvaro i grundskolorna sedan 2022. Biträdande skolchef Eva-Lena Årmyr berättar att det ligger målmedvetet arbete bakom minskningen. Foto: Anna Beijron/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfrånvaro

Mer i ämnet