Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dagsläget är Ånge en av två kommuner i Västernorrland som driver resursskola för elever med behov av anpassningar och särskilt stöd. Men hur funkar det och hur jobbar man på en resursskola? Foto: Anna Beijron/SVT

Följ med in på resursskolan i Ånge – stort intresse från andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget är Ånge en av två kommuner i Västernorrland, och en av fyra i hela norra Sverige, som driver resursskola för elever med behov av särskilt stöd. Men hur funkar det och hur jobbar man på en resursskola?

Resursskolan i Ånge heter Bikupan och har i dagsläget åtta elever samt två heltidsanställda, men fler pedagoger som går emellan ordinarie grundskola och resursskolan.

– Vi har en avskalad men visuellt tydlig miljö, säger läraren Ann-Christine Sundqvist Gunnar, som visar runt oss på skolan.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

Individanpassad undervisning – men samma mål

Hon menar att de når barnen på ett helt annat sätt än i den ordinarie grundskolan. Bland annat finns bildstöd för att tydliggöra i undervisningen.

– Vi läser efter samma läroplan och samma mål. Det är samma lektionsinnehåll, men det mindre formatet gör att många har lättare att ta till sig innehållet.

Intresse från fler kommuner

Skolan startade hösten 2023. Den finansieras inom befintlig budget. Det som tillkommer är lokalhyran.

Flera närliggande kommuner har visat intresse och funderar på att starta resursskolor. Kramfors, Sollefteå, Östersund och Bräcke har alla haft kontakt med Ånge och några har gjort besök.

I hela landet finns 103 registrerade resursskolor i dagsläget.

Omstritt med resursskolor

Det har varit politiskt omdiskuterat att starta resursskolor.

– Man har ju tyckt att det varit fel att särskilja elever ur gruppen men nu tycker jag man kommit fram till att det här kan vara lösningen för en del barn, sa Birgitta Sjögren (S), ordförande i socialutskottet i Ånge, till SVT Västernorrland 2021.

VAD ÄR EN RESURSSKOLA?

En resursskola är en skola som begränsar sitt mottagande till elever som behöver särskilt stöd.

Resursskolor är ofta små skolenheter som vanligen kännetecknas av anpassade lärmiljöer med små elevgrupper och hög personaltäthet.

Resursskolan i Ånge

Resursskolan Bikupan i Ånge kommun är en grundskola med specialpedagogisk profil för elever som bor i hela Ånge kommun.

Undervisningen sker i lugn miljö och pedagogiken är formad efter elevens individuella behov.

Källa: Skolverket och Ånge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

Mer i ämnet