Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar femteklassaren Linnéa Sundström Wiklund och sjundeklassaren Lewisia Westman om fördelarna med resursskolan och vad de saknar från sin tidigare skolgång. Elevassistenten Priscilla Jansson blir rörd till tårar när hon pratar om elevernas utveckling. Foto: Anna Beijron/SVT

Så fick Linnéa tillbaka lusten till skolan – resursskola i Ånge ger eleverna lugn och trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Sundström Wiklund är en av åtta elever som går på Ånge kommuns nystartade resursskola. Enligt både lärare och elever har skolan gjort stor skillnad för elever med behov av särskilt stöd.

– Det här passar mig bättre, säger Linnea till SVT.

En del elever pratade inte med vuxna när de började i höstas. Andra hade behov av specialkost, men idag är det nästen ingen som har det längre.

– De här eleverna har haft det jättekämpigt, säger elevassistent Priscilla Jansson.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

– Vi kände att vi hade en elevgrupp som hamnade mellan stolarna, säger biträdande skolchef Eva-Lenar Årmyr, om bakgrunden.

Startade i höstas

Skolan, som heter Bikupan, är en grundskola med specialpedagogisk profil. Den ligger i centrala Ånge och startade hösten 2023.

Hit ska elever som har stora svårigheter inom språk, kommunikation och socialt samspel kunna söka. En diagnos är inget krav.

Hur stor är skillnaden för eleverna?

När vi frågar pedagogen Priscilla om skillnaden på eleverna nu och innan, blir hon rörd. I klippet beskriver hon hur stor skillnaden är.

– Man måste tänka på individen. Att kunna vara här och få fixa sina betyg, i stället för att sitta hemma eller sitta tyst i klassrummet.

Vad finns det för nackdelar?

Men hon påpekar också att det finns en risk med för små grupper.

– Om det blir för liten grupp gnabbas man lite grann. Så man bör nog vara uppåt 15-20, säger hon.

I videon berättar eleverna Linnea och Lewisia hur miljön på skolan påverkat dem positivt.

VAD ÄR RESURSSKOLAN I ÅNGE?

• Resursskolan Bikupan startade hösten 2023 i en tidigare förskola i centrala Ånge. Där finns i nuläget plats för cirka 10 elever, men lokalen tillåter det dubbla antalet.

• Skolan vänder sig till elever som har stora svårigheter inom språk, kommunikation och socialt samspel.

• Eleverna kan ha diagnoser inom grav autismspektrumtillstånd och grav språkstörning men det är inget krav.

Hur görs antagningen till resursskolan?

• Antagningen till skolan är begränsad och bedöms på individuell grund efter elevens behov.

• Elev och vårdnadshavare ansöker till resursskolan. Ansökan kan även göras av elevens rektor, om elevens vårdnadshavare medger det.

Källa: Ånge kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

Mer i ämnet