Många vill jaga björn med hjälp av åtel Foto: SVT

16 björnar skjutna i Västernorrland hittills

Uppdaterad
Publicerad

Fram till på tisdagskvällen hade 16 björnar fällts under årets björnjakt i Västernorrland. Majoriteten av dem har skjutits i norra Ångermanland.

Fem av de fällda björnarna har skjutits i Sollefteåområdet, tre i trakterna kring Örnsköldsvik, en i Kramfors och fem i Ånge kommun.

Tilldelningen för årets björnjakt i Västernorrland, 75 fällda djur, är nästan dubbelt så hög som i fjol då 40 björnar fick skjutas i länet.

Förra hösten genomfördes en björnspillningsinventering i Västernorrland som visade att björnstammen har ökat med omkring 25 procent och ligger nu inom intervallet 440-450 björnar – och det trots flera år av högre tilldelning för björnjakten.

Fler honor

Fler honor och stora stammar i angränsande län har bidragit till ökningen enligt Länsstyrelsen. Viltförvaltningsdelegationen i Västernorrland har satt 175-242 djur som förvaltningsmål för björnstammen i länet.

Jakten inleddes i lördags och pågår till den 15 oktober, eller tills de tilldelade björnarna är fällda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.