Daniel Blomqvist attackerades av en björnhona under helgens jakt. Foto: Michael Blomqvist

Daniel från Örnsköldsvik attackerad av björn under jakten

Uppdaterad
Publicerad

Bitmärken på ryggen, armarna och ena foten skvallrar om Daniel Blomqvists upplevelse i fredags förra veckan. Under björnjakten hamnade han bara några meter från en björn och slutligen under björnen.

Det var under helgens björnjakt vid Nyflohöjden strax norr om Strömsund som Daniel Blomqvist från Örnsköldsvik hamnade öga mot öga med en björnhona. Efter att ha avlossat ett skott mot björnen, attackerades Daniel och fick till slut den döende björnen över sig.

– Jag träffar bogen och lungorna med det första skottet. Det är egentligen det dödande skottet men i och med det så vänder hon sig om och kommer rätt emot mig.

Björnen fälldes strax utanför Strömsund i området kring Nyflohöjden. Foto: SVT Design

Får björnen över sig

Daniel backar och avlossar ytterligare tre skott innan han hamnar på rygg i ett dike och får björnen över sig. Björnen hinner bita Daniel på armen, ena foten och i ryggen innan den blir orörlig.

– Där och då var jag rädd. Sedan har jag björnhonan över mig i 30-40 sekunder. Hon dör men jag vet inte om jag kan röra på mig. Om hon är vid medvetande kan hon bita igen. Men när hundarna kommer och luggar björnen och hon inte rör på sig så tar jag mig ut för egen hand.

Snart i skogen igen

Nu sitter han omplåstrad hemma i Örnsköldsvik och försöker smälta det han varit med om. Han berättar att det här är den första björn han fällt även om han jagat björn tidigare och också stött på björn. Men trots upplevelsen förra veckan ska han snart vara tillbaka igen. Om två veckor ska han jaga älg i samma skog.

– Man har en väldig respekt för björn men jag känner inte av någon chock än. Men man vet ju inte, chocken kan ju komma nästa gång jag är ute i skogen eller nästa gång jag stöter på björn. Då kanske det inte blir sig likt igen.  Jag är oerhört tacksam över att jag jag kan sitta här och prata med dig idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.