Flyktingboende akut överbelagt

Uppdaterad
Publicerad

I fredags anlände 140 nya flyktingar till gamla fängelset, Waterfront, i Härnösand. Men då bodde redan 180 flyktingar där.

– Vi har 191 platser i normala fall, säger Richard Liu, Waterfronts ägare.

Det har lett till en situation med närmare 130 överbeläggningar. Under normala omständigheter ska varje rum inhysa en person, men man har på grund av situationen blivit tvungen att ställa in våningssängar i rummen och lösa situationen på andra sätt.

– Det kom helt plötsligt. Jag väcktes mitt i natten av samtalet att de behövde platser, säger Richard Liu.

Flyktingar i Västernorrland

Kommunen i samråd

De 140 nya flyktingarna kom med buss direkt ifrån Malmö och har bara vistats några få dygn i landet. Härnösands kommun fick information från migrationsverket på torsdagen. Sedan dess har man suttit i samråd med nämnder, förvaltningar och landstinget för att hantera den plötsliga flyktingströmmen.

– Vi gör allt vi kan för att göra det så bra som möjligt för dem säger Fred Nilsson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Härnösand.

Tusentals varje dag

De senaste dagarna har närmare 1300 flyktingar kommit till Sverige varje dag. Och tidigare i år lät man dra ned på antalet kvadratmeter som en flykting anses behöva för att bo – från 5 kvadratmeter till 3.

– Vi har justerat hur många det är som kan bo på ett boende på grund av att det är så många som kommer. Vi har alltså gjort förtätningar på olika boenden runt om i landet och Waterfront är en av dem, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

I samma rum

Migrationsverket beskriver situationen som mycket besvärlig. Man har också ökat antalet personer som får bo på samma rum.

– Just nu kan uppemot sex personer bo på samma rum, tidigare var det omkring fyra, säger Guna Graufelds.

Hur länge

Ännu är det oklart hur länge flyktingarna kommer att bo på Waterfront.

– Just nu är det en så ansträngd situation att vi måste göra de här åtgärderna. Ingen vet hur länge vi kommer att ha det här behovet av boendeplatser, säger Guna Graufelds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Västernorrland

Mer i ämnet