Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inom loppet av två timmar sitter jag i ett ambulansflyg” – Hör Oliver berätta om operationen och varför han är missnöjd med bemötandet från läkarna. Foto: Privat

17-årige Oliver från Sundsvall hade cysta i hjärnan – skickades hem med Alvedon

Uppdaterad
Publicerad

Oliver, 17 år, från Sundsvall skickas hem från sjukhuset flera gånger. Läkarna tror att hans skakningar och huvudvärk har orsakats av läkemedel.

Till slut konstateras att han har en cysta som behöver opereras akut.

– De sa att det var min allmänna hälsa det var fel på, säger Oliver Elverstig.

Oliver Elverstig från Matfors utanför Sundsvall studerar på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Östersund. I slutet av oktober svimmar han i sin lägenhet, men förstår inte riktigt vad som hänt. Dagen därpå börjar han må dåligt och söker hjälp på akuten i Östersund.

Oliver blir röntgad vid sitt första besök på akuten och det konstateras då att han har hjärnskakning – men också en cysta i huvudet. Han blir inlagd på barn- och ungdomskliniken över natten, men skickas hem efter det.

– En cysta behöver inte betyda att det är en akut situation, säger chefläkare Mattias Skielta i en generell kommentar, då han inte vill kommentera Olivers fall specifikt.

Akutopereras i Umeå

Efter flera akutbesök konstatras det till slut att han har en så kallad hygrom, en vätskefylld cysta, i hjärnan och han förs akut till Umeå för operation. Där görs två operationer, där en dräneringsslang (shunt) opereras in i hjärnan och den dränerar den överflödiga vätskan. Shunten kan han bli tvungen att leva med under lång tid.

Oliver Elverstig bor nu hemma hos familjen utanför Matfors och är fortfarande medtagen efter det som hänt, men hoppas snart kunna återvända till gymnasiet och livet i Östersund.

Han, och familjen, har anmält sjukhuset till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Mattias Skielta, chefläkare säger att Region Jämtland har tagit del av Ivo-anmälan, men vill inte kommentera fallet förrän sjukhusets egen utredning är klar.

– Vi kan också komma att göra en egen Lex Maria-anmälan om vi finner att ett fel är begånget, säger han till SVT.

Vad ÄR EN CYSTA?

Cysta är en vätskefylld blåsa.

De kan sitta i till exempel äggstockarna, brösten, levern eller njurarna.

Cystor tas bort om de trycker på andra organ och/eller orsakar smärta eller om det inte går att utesluta cancer.

Källa: cancerfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.