Här vid återvinningsstationen i närheten av Ica i centrala Ånge skedde mordförsöket under julhelgen. Foto: Ylva Holmgren, SVT

18-åring dömd till ungdomsvård för mordförsök i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige Ångebo som  i slutet av december högg en man tre gånger i ryggen på en parkering i Ånge dömdes på måndagen till sluten ungdomsvård.

Det var under natten mot den 27 december i fjol som den 18-årige mannen gick till attack med kniv mot en annan man på en parkering nära Ica i Ånge centrum. Offret fick tre hugg i ryggen men de missade vitala organ och mannen klarade sig med livet i behåll.

Inledningsvis greps och anhölls fyra unga män misstänkta för inblandning i brottet. Av dem var det bara 18-åringen som häktades och ställdes inför rätta.

Mordförsök i Ånge

Bråk om klocka

Under rättegången berättade den knivhuggne mannen att det hela börjat med en ordväxling om en försvunnen klocka. 18-åringen menade att han tagit den och han själv visste inget om någon klocka och vände sig om för att gå. 18-åringen gav honom då tre kraftiga hugg med kniv i ryggen. ”Det kändes som elstötar” sade den knivhuggne i rätten. Han tog sig till sin bil och lyckades kraftigt blödande ta sig hem och ringde 112.

18-åringen medgav å sin sida i rätten att de bråkat om en klocka. Några knivhugg utdelade han dock inte uppgav han.

17 år då brottet begicks

Sundsvalls tingsrätt valde att tro på den knivhuggne mannens berättelse och fann att den fick stöd från vittnen på platsen. De dömer nu 18-åringen till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader för mordförsök. I straffvärderingen har tagits i beräkning att den dömde var 17 år vid brottstillfället.

Han ska även betala drygt 130 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Eftersom han nu döms för mycket allvarlig brottslighet ska han kvarstanna i häktet.

Dömd tidigare

18-åringen är sedan tidigare känd av rättsväsendet. Han dömdes så sent som i fjol höst till ungdomsvård. Detta eftersom han hotat ett par andra ungdomar på en fest. Han fälldes då för grovt olaga hot och även för narkotikabrott. Detta efter att polisen hittat drygt 14 gram amfetamin i hans ägo. Trots sin ringa ålder har han även hunnit med att dömas för misshandel och ringa narkotikabrott. Även då blev straffet ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Ånge

Mer i ämnet