Foto: SVT

Begärdes häktad misstänkt för utpressning – släpptes på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern från Ånge kommun begärdes på fredagen häktad misstänkt för utpressning, försök till bedrägeri och grovt egenmäktigt förfarande i två fall. Men rätten valde att släppa honom.

Mannen dömdes för inblandning i mordet i Ånge förra vintern och misstänks också för delaktighet i mordförsöket utanför Ica i Ånge i julas.

De nu aktuella brotten ska ha begåtts under trettonhelgen. Enligt polis och åklagare ska mannen ha tvingat till sig en telefon och tagit sms-lån för egen räkning genom de drabbades personuppgifter. Hur stora belopp det handlar om är ännu så länge okänt. Målsägare är en man och en kvinna.

Kammaråklagare Katarina Becker begärde att mannen skulle häktas för, utpressning, försök till bedrägeri och grovt egenmäktigt förfarande i två fall.

Ångemordet 2019

Men efter häktningsförhandlingarna i Sundsvalls tingsrätt på fredagen släpptes mannen på fri fot. Rätten menade att åklagaren bara lyckats presentera bevis för grovt egenmäktigt förfarande i två fall. Att då häkta mannen står inte i proportion till de brotten menade rättens ledamöter.

Inblandad i uppmärksammat fall

Mannen dömdes alltså för delaktighet i mordet på en man i 20-årsåldern i Ånge strax före jul 2019, men inte som huvudansvarig för själva mordet.

Hovrättens dom i november i fjol gav honom fängelse i två år och två månader för grov stöld från mordoffret. Ett straff som ännu inte är verkställt i anstalt och som gäller den tid han inte suttit i häkte under utredningstiden.

Anhållen för mordförsök

För drygt en vecka sedan satt han också anhållen misstänkt för inblandning i mordförsöket på Icaparkeringen i Ånge under natten mot den 27 december. Han var en av de tre anhållna som så småningom släpptes på fri fot medan en 18-årig man häktades i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet