Foto: ur polisens förundersökning

Ångemordet: Hovrätten skärper straffet för dömde 24-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-åring som dömdes till 16 års fängelse för mordet på en man i 20-årsåldern i Ånge i december 2019 får sitt straff skärpt.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att den tilltalade begick mordet – och utökar påföljden till fängelse i 18 år.

Redan 2020 dömdes flera personer för inblandning i mordet – ett personrån som gick snett och där offret kvävdes till döds. En 19-åring från Skåne dömdes till nio års fängelse för mord.

Hans tre år äldre kompis som också misstänktes för att ha varit drivande bakom det inträffade lyckades dock fly utomlands. Först drygt tre år senare greps han i Libanon och utlämnades till Sverige.

Ångemordet 2019

Sundsvalls tingsrätt dömde tidigare i år 24-åringen mot sitt nekande till 16 års fängelse för mordet. Han överklagade, och på fredagen kom hovrättens dom i målet.

”Stark dödsångest”

Hovrätten fastställer den fällande domen, och skärper dessutom straffet till fängelse i 18 år.

”Straffskärpningen motiveras med att omständigheterna kring mordet bedöms som mycket försvårande. Hovrätten konstaterar att målsäganden angreps oprovocerat i sitt hem av två gärningspersoner. Genom att tejpa målsägandens händer, fötter, hals och ansikte försatte de honom i ett tillstånd i vilket han varken kunde andas, se, höra eller röra sig. Situationen måste enligt hovrätten ha medfört en stark känsla av hjälplöshet och en väldigt påtaglig dödsångest”, skriver hovrätten bland annat i sin dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 mördades en ung man i Ånge. I videon får du en sammanfattning av fallet på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet