Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 25-årige mannen (till vänster) fångad av en bevakningskamera på en flygplats tillsammans med den 19-åring som också senare dömts för mordet i Ånge 2019. 25-åringen nekade genom hela hovrättsförhandlingarna – hör delar av förhören med honom här i klippet. Foto: ur polisens förundersökning

Dömdes för mordet i Ånge 2019 – nu överklagar 25-årig man till Högsta domstolen

Publicerad

En 25-årig man dömdes mot sitt nekande till 18 års fängelse i hovrätten för mordet på en ung man i Ånge 2019.

Nu vill han driva målet till Högsta domstolen. Det berättar hans advokat för SVT Västernorrland.

Mordet skedde i december 2019 i en villa i Ånge. Ett personrån hemma hos en man i 20-årsåldern som handlade om en dyrbar jacka spårade ur, och slutade i att offret som tejpats hårt bland annat för näsa och mun kvävdes till döds.

Året efter dömdes en 19-årig man i hovrätten till nio års fängelse för mord, och tre andra personer dömdes till lindrigare straff för delaktighet i dådet.

Ångemordet 2019

Den nu 25-årige mannen som också misstänktes för mord i ärendet hann dock lämna landet. Han höll sig undan rättvisan i drygt tre år innan han till sist greps i Libanon och utlämnades till Sverige.

Hovrätten skärpte straffet

Sundsvalls tingsrätt dömde i höstas mannen till 16 års fängelse. Domen överklagades till hovrätten – som skärpte straffet till 18 år.

Nu överklagar mannen domen till sista instans: Högsta domstolen. En ansökan om prövningstillstånd har lämnats in.

– Den fråga som jag vill att de tittar närmare på är hur man ska se på de medtilltalades uppgifter mot min klient. Dels att uppgifterna lämnades vid en rättegång där min klient inte var med, dels att han inte var åtalad vid tillfället och inte har hörts under förundersökningen, säger advokat Oskar Söderberg som är mannens försvarare.

Den 25-årige mannen fortsätter att neka till mord. Hör delar av åklagarens förhör med honom i rättssalen i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet