Två av de misstänkta mördarna, ena är mannen som nu åtalas för mordet, fångas på bild av en övervakningskamera på Arlanda när de kliver på ett plan till Egypten två dagar efter dådet i Ånge. En av dem greps senare i Danmark. Foto: Ur polisens förundersökning, SVT

Utlämnades efter gripandet utomlands – åtalas nu för mordet i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps i Libanon i januari i år och blev utlämnad till Sverige, åtalas nu för mordet i Ånge som ägde rum 2019. Mannen, som är i 25-årsåldern, var internationellt efterlyst sedan mordet begicks.

Den 10 december 2019 begav sig ett antal män till en 20-årig mans adress i Ånge. Enligt åtalet ska de ha kommit dit för att i första hand råna honom på olika ägodelar, men under rånet ska 20-åringen ha spärrats in, tejpats om händerna, fötterna, halsen, munnen och näsan och misshandlats.

Detta ska ha orsakat blödningar, och sedan målsägandens död genom kvävning.

Ångemordet 2019

Fyra dömda sedan tidigare

Mannen som nu åtalas för mordet, åtalades inte tillsammans med fyra andra män under 2020, då han var på fri fot utomlands.

De fyra övriga dömdes för inblandning i mordet: En 19-åring för mord, en 20-åring för grov stöld, och en 25-åring för bland annat medhjälp till grov stöld och övergrepp i rättssak. En man i 80-årsåldern dömdes för medhjälp till grov stöld.

Förutom mordet åtalas mannen som greps i Libanon även för grovt rån, människorov, hot mot tjänsteman och olaga hot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 mördades en ung man i Ånge. I videon får du en sammanfattning av fallet på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet