Foto: Ur polisens förundersökning

Rånades och torterades till döds i Ånge – nu åtalas fyra män

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män åtalas nu för inblandning i det tortyrliknande mordet på en 20-årig man i Ånge i december förra året. En av männen åtalas för mord, grovt rån och människorov. Två män åtalas för grovt rån och ytterligare en person för medhjälp till rån.

Enligt åtalet ska den mordåtalade mannen och ytterligare en man med hjälp av två andra män tagit sig till målsägandens bostad i Ånge i syfte att råna offret. I bostaden ska två av männen spärrat in målsägande med uppsåt att skada, samt tvinga av offret diverse ägodelar som exempelvis en läsplatta, dator och tv.

Kvävdes till döds efter tortyr

Den nu mordåtalade mannen och ytterligare en man ska ha hotat målsägande med en pistol eller liknande, tejpat offret runt händerna, fötterna, halsen, munnen och näsan samt slagit och sparkat offret på kroppen och i ansiktet. Detta ska ha orsakat blödningar och sedermera målsägandens död genom kvävning.

Enligt åtalat bör gärningen bedömas som synnerligen hänsynslös och rå eftersom det varit ett långdraget händelseförlopp av tortyrliknande slag som orsakat stark dödsångest.

Under tiden som målsägande varit tejpad och befunnit sig i en skyddslös och utsatt ställning ska även de två andra männen i åtalet, trots vetskap om situationen, kommit in i målsägandens bostad där de i samförstånd med de andra deltagit i rånet genom att stjäla gods av offret och burit godset till den ena mannens bil.

Sökt upp offret

Rånet bör enligt åtalet bedömas som grovt eftersom det visats synnerlig råhet vid händelsen, samt att våldet som målsäganden utsattes för slutligen berövat honom livet.

– Männen har sökt upp offret i syfte att råna honom. Jag menar att två av männen på ett tortyrliknande sätt har skadat 20-åringen under ett långdraget händelseförlopp innan han avlider av kvävning. De övriga som omfattas av åtalet har deltagit i händelsen, säger kammaråklagare Marie Reutne.

Fyra män åtalas

Totalt fyra män åtalas för händelsen. En av dem åtalas för mord, människorov och grovt rån. Ytterligare två av männen åtalas enbart för grovt rån och den fjärde mannen åtalas för medhjälp till rån.

Den fjärde åtalade är en 78-årig man från västra Medelpad som enligt åtalet har främjat rån eller grov stöld genom att med bil skjutsa de andra gärningsmännen.

En av männen som åtalas för grovt rån åtalas slutligen också för övergrepp i rättssak. Mannen ska på ett träningsredskap i häktet riktat ett meddelande om hot om våld mot en annan av de andra åtalade männen.

En på fri fot

Ytterligare en man i 20-årsåldern är häktad i sin frånvaro men är fortfarande på fri fot. Han är misstänkt för mord, människorov och grovt rån men eftersom han befinner sig utomlands har åklagaren ingen möjlighet att åtala honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet