I bilden till vänster syns en konversation mellan mannen på flykt och polisen. Till höger syns en konversation mellan mannen på flykt och den mordåtalades anhöriga. Foto: Polisens förundersökning

Misstänkt gärningsman erbjöd sig ta skulden – för 100 000 kronor

Publicerad

Bara timmar efter mordet i Ånge i december förra året flydde de två mordmisstänkta männen från landet. En av de två är fortfarande på fri fot utomlands och ska enligt polisens förundersökning erbjudit att ta på sig skulden för flera av gärningsmännen, varav en gång i utbyte mot 100 000 kronor.

I polisens förundersökning framgår det att de två mordmisstänka männen, som endast varit på besök i området vid tillfället för mordet, fick ett tips om att det fanns värdesaker hos den man 20-årsåldern i Ånge som sedan mördades. Männen bestämde sig för att försöka ta dessa värdesaker och fick skjuts till mannens bostad, bland annat av den åtalade mannen i 80-årsåldern.

Väl i bostaden ska männen han tejpat offret och hotat honom med ett pistolliknande föremål. Männen ska också ha utsatt offret för en form av tortyrliknande misshandel som slutligen lett till att mannen kvävts till döds.

Ytterligare tre misstänkta för rånet

Ytterligare tre män misstänks för inblandning i rånet – men inte för mordet. Två har åtalats för grovt rån och den tredje för medhjälp till rån. Endast den ene av de två männen, som enligt polisens förundersökning ska ha deltagit i mordet, har åtalats för mord. Totalt är alltså fyra personer åtalade medan den femte misstänkte gärningsmannen ska var på fri fot i utlandet. Det är därför han för tillfället inte ingår i åtalet.

Efter att de två mordmisstänkta männen flytt till Egypten så ska den ene av dem gripits av polis i Danmark. Han ska då ha varit på väg hem till Sverige för att överlämna sig själv till polisen och berätta om händelsen.

Erbjöd sig ta skulden

Det framgår av en textkonversation mellan en anhörig till mannen som greps i Danmark och dennes kumpan som fortfarande är på fri fot.

I den textkonversationen framgår det också hur den ene mannens anhöriga försöker prata med mannen på flykt som slutligen säger att han tänker ringa till polisen och ta på sig skulden för dådet eftersom han tänker att det rättsligt kan “underlätta” för mannen som greps i Danmark och får honom “att komma undan”. Mannen på flykt säger dock samtidigt att han inte tänker återvända till Sverige och lämna in sig själv, utan enbart ringa.

Ville ha 100 000 kronor

Enligt polisens förundersökning framgår det också att det inte är första gången som mannen på flykt erbjudit att ta på sig skulden. Strax innan julen 2019 ska mannen kontaktat en av de andra männens anhöriga och erbjudit sig att ta på sig allt för 100 000 kronor.

Den 4 augusti börjar huvudförhandling i målet i Sundsvalls tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet