Foto: Ur polisens förundersökning

Ångemordet i hovrätten: Mördarens fängelsestraff står fast

Uppdaterad
Publicerad

De fyra personer som tidigare dömts för mordet på en ung man i Ånge och de brott som begicks i samband med detta fick på tisdagen sina domar av hovrätten för nedre Norrland. Rätten går i stort sett på tingsrättens bedömning men sänker straffen för medhjälparna något.

I augusti dömde Sundsvalls tingsrätt en 19-årig Malmöbo till fängelse i nio år för mordet på en ung man i Ånge i vintras.

Mordet har beskrivits som ett rån som gick överstyr och slutade med ett mord med tortyrliknande inslag. Mordoffret tejpades runt händerna, fötterna, halsen, munnen och näsan. Han blev sedan slagen och sparkad på kroppen och i ansiktet. Detta orsakade blödningar och sedan hans död genom kvävning. Under tiden som detta pågick rånades han.

Nekade till mord – straffet står fast

19-åringen dömdes mot sitt nekande. Förutom mordet befanns han skyldig till bland annat grovt rån, människorov och olaga hot. Han överklagade domen till högre instans och på tisdagen meddelade Hovrätten för nedre Norrland sitt beslut.

Hovrättens ändrar tingsrättens dom, men bara brottsrubriceringarna. Brotten grovt rån och människorov stryks och 19-åringen döms enbart för mord. I övrigt står tingsrättens dom fast.

Något kortare straff

Tre andra personer dömdes i tingsrätten till lindrigare straff för delaktighet i brotten. En 20-åring från västra Medelpad dömdes till fängelse i två och ett halvt år för rån, medan en 25-åring från Stockholmsområdet dömdes till fängelse i ett år och nio månader för bland annat medhjälp till grov stöld och övergrepp i rättssak.

Här ändrar hovrätten domen för 20-åringen. Rätten anser att han gjort sig skyldig till grov stöld istället för rån och sänker straffet med tre månader till två år och två månaders fängelse. 25-åringens straff sänks också med tre månader till ett år och sex månader.

En äldre man som gav de övriga misstänkta hjälp med skjuts vid brottstillfället dömdes till villkorligt straff och böter för medhjälp till grov stöld. Hans dom står fast.

En på fri fot

En femte misstänkt är fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst. Han befinner sig utomlands på okänd ort och kan därför inte åtalas för brottet i nuläget. Han har dock pratat med polisen både via sms och telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet