Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
24-åringen döms till 16 års fängelse – förutom för mord även för hot mot tjänsteman och två fall av olaga hot. Hoten ska han ha riktat mot en av polis, en psykolog och TV-programmet Efterlysts programledare Hasse Aro. Foto: ur polisens förundersökning (bildbearbetning: Stina Ahlinder)

Ångemordet: 24-åring döms till 16 års fängelse – drygt tre och ett halvt år efteråt

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige mannen, misstänkt för delaktighet i mordet på en ung man i Ånge 2019, höll sig undan utomlands i drygt tre år innan rättvisan hann i kapp honom.

På fredagen dömdes han till fängelse i 16 år bland annat för mord. Hör om domstolens resonemang här i klippet.

Mordet begicks sent på kvällen den 10 december 2019 i en villa i Ånge. Fyra unga män hade då tvingat sig in hos en 20-årig man i syfte att råna honom, bland annat på en dyrbar jacka.

Men det hela gick överstyr. 20-åringen tejpades hårt runt hals, mun och näsa och kvävdes till döds.

Tre av de misstänkta, plus en äldre man som ska ha agerat chaufför åt de andra, åtalades senare. Av dessa ansågs en ha varit drivande, och han dömdes i den efterföljande rättegången för mord på 20-åringen.

Erkände på nätet

Men en annan av rånarna, en 24-åring skriven i Skåne som också misstänktes för mordet på 20-åringen, lyckades ta sig ut ur landet efter mordet och höll sig sedan gömd.

I en tråd i ett chattforum på nätet där mordet diskuterades skrev 24-åringen själv inlägg från sitt gömställe där han i princip erkände mordet. Men trots kontakt med polisen som flera gånger uppmanade honom att överlämna sig förblev han på rymmen utomlands – i över tre år.

Till slut greps den internationellt efterlyste 24-åringen i Libanon. Han utlämnades så småningom och ställdes för några veckor sedan inför rätta i Sundsvall.

Under fredagen kom Sundsvalls tingsrätts dom. 24-åringen döms till 16 års fängelse – förutom för mord även för hot mot tjänsteman och två fall av olaga hot. Hoten ska han ha riktat mot en av polis, en psykolog och TV-programmet Efterlysts programledare Hasse Aro.

Inte med uppsåt

Han ska också betala skadestånd på totalt 334 747 kronor plus ränta till sju målsägare, däribland mordoffrets familjemedlemmar.

Rätten skriver i sin dom att inget talar för att 24-åringen ”har handlat med ett avsiktsuppsåt till mord” – men att ”praktiskt taget var och en inser att det finns en näst intill absolut risk för kvävning om någon betvingas genom att bli hårt tejpad runt halsen och munnen och lämnas kvar hårt tejpad utan möjlighet att ta bort tejpen eller tillkalla hjälp.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 mördades en ung man i Ånge. I videon får du en sammanfattning av fallet på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.