De två misstänkta mördarna fångas på bild av en övervakningskamera på Arlanda när de kliver på ett plan till Egypten två dagar efter dådet i Ånge. En av dem greps senare i Danmark. Foto: Ur polisens förundersökning

De åtalade: Unga med tidig drogdebut och umgänge i kriminella kretsar

Publicerad
Ingen av dem är dömd för något allvarligare våldsbrott – men samtliga gjorde tidigt debut i narkotikasammanhang och umgås i eller i utkanten av kriminella kretsar.
Det är den samlade bilden av de män som nu åtalats misstänkta för personrånet mot en 20-årig man i en villa i Ånge före jul som slutade i mord.

Totalt fem personer är alltså misstänkta för mord, grovt rån och människorov sedan i mitten av december. En av dem är fortfarande på fri fot och är därför häktad i sin utevaro.

Här är de:

Provat många droger

• En 20-åring från Ånge kommun är den enda ”lokala förmågan”. Förekommer sedan tidigare under fyra avsnitt i belastningsregistret, men inte för något grövre brott.

Av Kriminalvårdens särskilda personutredning framgår att han haft en bra uppväxt tillsammans med föräldrar och syskon, men han berättar också själv att han ”provat det mesta gällande droger och att det även förekommer droger och kriminalitet i umgänget”, och ”att han har lätt för att falla för grupptryck.”

Var kompis med mordoffret.

”Prokriminellt livsmönster”

• 25-årig man från Stockholmsområdet. Har ”en historik av tidig debut i kriminalitet med ett mångårigt prokriminellt livsmönster, umgänge i kriminella kretsar, samhällsingripande i ung ålder, spelproblematik och missbruk av illegala narkotikaklassade preparat.”...”Under intervjutillfället ger han uttryck för en drogliberal inställning” skriver Kriminalvården i sitt yttrande.

25-åringen har sedan ett år tillbaka varit bosatt i Ånge.

Dödshot

• 19-årig man från Malmö. Också han är straffad tidigare för stölder, narkotikabrott och olovlig körning.

Åtalades så sent som i januari i år för hot mot tjänsteman sedan han utrustad med en springkniv, en form av stilett, hotat skära halsen av en busschaufför och skada dennes familj.

19-åringen var efterspanad i en månad efter mordet i Ånge innan han till sist kunde gripas i Danmark den 13 januari.

Äldre man skjutsade

• 78-årig man från västra Medelpad. Mannen åtalas för medhjälp till rån. Enligt åklagare Marie Reutne har mannen främjat rån eller grov stöld genom att med bil skjutsa gärningsmännen till offrets bostad och därefter transportera dem och stöldgodset därifrån. Mannen är inte tidigare känd av polisen, han är bekant med en av de misstänkta.

Tvång under knivhot

• 21-årig man från Malmö. Finns under sex avsnitt i belastningregistret, där de flesta handlar om småstölder och narkotikabrott.

Dömd bland annat för olaga tvång sedan han tillsammans med en kamrat under knivhot tvingat en tredje man att klä av sig naken och sedan utsatt honom för psykisk förnedring där allt filmades med mobilkamera.

Är häktad i sin frånvaro för Ångemordet och eftersöks alltjämt av polisen. Han omfattas därför inte av åtalet som nu väckts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet