Åklagaren yrkade på stränga straff för de unga män som misstänks för inblandning i mordet på en 20-årig Ångebo i vintras

Ytterligare två män häktade för Ångemordet

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fem personer misstänks nu för inblandning i mordet på en man i 20-årsåldern i Ånge förra veckan. Fyra män är nu häktade i ärendet – två av dem i sin frånvaro. En man är frisläppt sedan tidigare.

Misstankarna har stärkts och för de fyra häktade omfattar de nu också grovt rån och människorov.

Alla fyra häktade är nu misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högsta misstankegraden. De har alla fått restriktioner under häktningstiden på begäran av åklagaren. De får därmed inte ha någon kontakt med yttervärlden utöver sin försvarare.

Två av dem är fortfarande på fri fot och efterspanas av polisen. De häktades under fredagsförmiddagen i sin frånvaro av Sundsvalls tingsrätt.

Ångemordet 2019

Det rör sig om en 18-åring från Malmö och en 21-åring med skyddade personuppgifter. 18-åringen anhölls i sin frånvaro redan den 13 december, 21-åringen fyra dagar senare.

De misstänkta brotten ska ha skett vid en och samma tidpunkt, under kvällen och natten mellan den 10 och 11 december.

Yppandeförbud

Polis och åklagare är ytterst förtegna med detaljer kring utredningen som omges av strikt förundersökningssekretess. Kammaråklagare Marie Reutne som leder förundersökningen har begärt och beviljats yppandeförbud för samtliga parter i ärendet.

Till skillnad från tidigare har misstankar även om grovt rån och människorov alternativt olaga frihetsberövande tillkommit, något som alla fyra häktade männen misstänks för.

Brotten ska ha begåtts i offrets bostad mellan klockan 21 tisdagen den 10 december till strax efter midnatt. De nya brottsrubriceringarna antyder att brottsoffret kan ha hållits fången i sitt hem under flera timmar och pressats på pengar och/eller andra värdeföremål innan han slutligen dödades.

Hittades död i bostaden

Mannen hittades död i bostaden förra onsdagen, och polisen drog snabbt slutsatsen att han utsatts för brott. Tre personer greps snabbt som misstänkta för inblandning i mannens död. En släpptes senare på fri fot men två män häktades vid Sundsvalls tingsrätt skäligen misstänkta för mord.

Det handlar om en 24-årig man boende i Stockholmsområdet och en 20-åring hemmahörande i Ånge kommun.

Det är just nu oklart vilken eller vilka brottsrubriceringar som för närvarande gäller mot den femte misstänkte i ärendet som frisläpptes förra fredagen.

Misstänkta i utredningen om mordet i Ånge

• 24-årig man skriven i Stockholmsområdet

• 20-årig man från Ånge kommun

• 18-årig man från Malmö

• 21-åring man från Malmö

Alla är häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, grovt rån och människorov alternativt olaga frihetsberövande.

En femte person i 20-25-årsåldern som tidigare varit anhållen är frisläppt men fortfarande misstänkt i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet