Foto: TT

19-åring döms för våldtäkt på krogtoalett

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring från Sollefteå döms för våldtäkt på en kvinna på ett uteställe i Sollefteå i september. Mannen menar dock att kvinnan samtyckt till samlaget, något rätten inte tror på.

Händelsen utspelade sig på en krog i Sollefteå en fredag i september. Mannen och kvinnan känner inte varandra sedan tidigare. Av domen framgår att kvinnan var ute med några kamrater. Hon hade druckit ganska mycket alkohol och var kraftigt berusad när krogen skulle stänga.

”Det kändes som om kroppen inte ragerade som den skulle och allt gick långsamt”, har hon berättat.

Tog sig in på toaletten

När hon gick in på en av krogtoaletterna för att kräkas kom en kille in på toaletten. Han sa att han behövde kissa och hon släppte in honom. Kvinnan minns att de hånglade. Sedan mådde hon illa och kräktes i toaletten. När hon var klar ställde hon sig vid handfatet och drack vatten. Då kände hon hur mannen drog ner hennes byxor och trosor och kände hans penis mot sin rumpa och hon sa åt honom att sluta.

Då kom vakterna på krogen och öppnade dörren utifrån. En av dem berättar att han hörde en kvinnoröst som sa  ”sluta, lägg av”. Vakten berättar att kvinnan var mycket ledsen, grät och verkade uppriven. Hon var mycket onykter.

Ljög att det var hans tjej

19-åringen ska då ha bett vakterna gå och ”låta hans tjej vara eftersom hon ville hem”.

Men flera av vakterna berättar att något kändes konstigt med situationen och beslutade att hålla mannen kvar tills polisen kom.

Ångermanlands tingsrätt dömer mannen till fängelse för våldtäkt. Han har otillbörligt utnyttjat att kvinnan på grund av ”allvarlig rädsla, berusning, illamående och inlåsning i ett litet utrymme befann sig i en särskilt utsatt situation.”

Ska betala skadestånd

Mannen nekar till brott och har motsatt sig att betala skadestånd. Han har sagt att kvinnan inte verkade berusad och även om hon inte sa något uppfattade han att hon var med på att ha samlag.

Rätten dömer mannen för våldtäkt och beslutar att han ska betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till offret. För brott som begås innan 21 års ålder får rätten döma till fängelse endast om det ”med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl”. I det här fallet anses villkorlig dom inte vara en ”tillräckligt ingripande påföljd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.