Ett gäng deltagare från Tyskland väntar på att få sitt fordon skyddsklassat. Foto: Thomas Sundberg/SVT

2 000 spelare intar Sollefteå under Berget event

Uppdaterad
Publicerad

I skogarna kring Sollefteå samlas just nu deltagare från framför allt Europa men även övriga världen för att simulera krig i fem dagar. Av många anses Berget vara det bästa airsofteventet av dem alla.

På T3:s gamla övningsområde ovanför Remsle var det incheckning av deltagare under onsdagen. upp emot 2 000 spelare och närmare 100 fordon samlades och registrerades inför simuleringen som fått namnet ”Operation white lizard”.

Själva incheckningen av fordonen, som alla modifierats för att de så nära som möjligt ska likna stridsfordon, ska godkännas och skyddsklassas innan de kan användas skapade en lång kö. Många passade på att ta en pratstund i väntan på sin tur. Vi passade på att växla några ord med ett gäng från Tyskland som valt att återvända till Berget år efter år.

– För mig är det det bästa eventet jag varit på. Därför återvänder jag varje år och preparerar min Land Rover som jag använder i spelet. Jag anser att arrangörerna gör helt rätt saker, säger Kevin Kuhn som deltar för sjätte gången.

Inget gnäll

Hans vän Jens Masjosthusmann är med för femte gången i rad. Han räknar upp liknande arrangemang runt om i Europa som han har varit på och som han menar inte går att jämföra med Berget.

– Jag har spelat i Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tjeckien, Tyskland och det går inte att jämföra. Det har varit både större och mindre event men inget kommer upp i Bergets nivå.

Han menar att mixen mellan rollspel, airsoft och att ha kul med vänner utan att någon gnäller är vad som sticker ut när Berget arrangeras.

– På vissa ställen gnälls det mycket. Vissa bekräftar inte att de blivit träffade eller gnäller på att det är för regnigt eller för varmt. Den känslan har jag inte fått här.

Myggbett

Ett hett samtalsämne i bilkön är de svenska myggorna och vad som skyddar bäst mot myggbett.

– Vi har kommit fram till att myggmedlet som går att köpa här är bättre än det vi har tagit med oss från Tyskland. Jag köpte med mig från ett överskottlager men det fungerar inte alls, skrattar Kevin Kuhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.