Årskurs två på Järvedskolan har lektion med danspedagog Annika Högberg.

21 000 dansande barn

Uppdaterad
Publicerad

Dans Västernorrland mötte i fjol mer än 20 000 barn och ungdomar i länet.

Scenkonst Västernorrland ska enligt ägardirektiven prioritera aktiviteter för barn och unga. Men teaterverksamhet når allt färre unga – det berättade vi om tidigare i veckan.

På danssidan ser det dock betydligt bättre ut -  dansen är den konstform inom Scenkonst Västernorrland som i fjol nådde flest unga.

Barnkultur i Västernorrland

Så här ser statistiken för 2015 ut:

• Dans: 21 353 barn och unga

• Musik: 21 216

• Film: 14 141

• Teater: 4 950

Örnsköldsviks kommun satsar i år på att erbjuda samtliga elever i årskurs två dans med en pedagog från Dans Västernorrland. Annika Högberg höll i veckan lektion med andraklassarna på Järvedskolan. Mer från lektionen ser du inslaget här ovanför.

– Vinsten med att komma ut är att man möter alla barn i en klass, inte bara de barn som är särskilt intresserade eller har föräldrar som skjutsar dem, säger Annika Högberg, danskonsulent på Dans Västernorrland.

– Och dansen är ju ett helhetsgrepp. Det handlar om uttryck, känslor och motorik.

Inom Dans Västernorrland har man varje år en fokuskommun – i år Härnösand och i fjol Ånge. Tanken är att man ska få bättre kontakt med kulturlivet ute i kommunerna. Och enligt Annika Högberg är det ett effektivt grepp.

– Ja, jag tycker det. Det öppnar upp för den här konstformen och att kommunen blir mer intresserad av att jobba med dans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnkultur i Västernorrland

Mer i ämnet