Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kunde regionen inte förutse bemanningskrisen inför sommaren? Och vad händer om personalen vägrar? Foto: Peter Nässén/SVT

Därför är bemanningskrisen värre än någonsin – regionen: ”Tyst protest”

Publicerad

Vårdpersonal i Sollefteå tvångsflyttas till Sundsvall för att över huvud taget klara av att upprätthålla patientsäkerheten i sommar.

– Det är klart att vi är djupt oroade över situationen, säger Viktoria Jansson (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Bemanningsläget på Sundsvalls sjukhus är akut inför sommaren.

Krisen beror till viss del på en ”tyst protest från bemanningsföretagen”, enligt Viktoria Jansson.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

– I år har vi fått alldeles för få svar på avropen till bemanningsföretagen, säger hon.

Med mindre än en veckas varsel meddelar regionen nu att personal kommer att tvångsflyttas mellan olika avdelningar i en sista utväg för att rädda patientsäkerheten.

Påverkar flera avdelningar

Enligt Region Västernorrland handlar det om kardiologavdelningen, avdelning 26B, akutmottagningen och den sammanslagna medicinavdelningen (avdelning 2 och 24) som vårdar akut sjuka patienter.

Hur kunde regionen inte förutse bemanningskrisen inför sommaren tidigare, och vad händer om personalen vägrar? Hör Viktoria Janssons svar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet