Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är några av läkarna på Sundsvalls sjukhus som slår larm om att de inte kommer att klara att ge patienterna en säker vård i sommar, det är bristen på sjuksköterskor som är det stora problemet. Hör deras synpunkter i videon. Foto: Peter Nässén/SVT

Läkare på Sundsvalls sjukhus larmar: Patientsäkerheten hotad i sommar

Uppdaterad
Publicerad

En grupp läkare på Sundsvalls sjukhus som SVT Västernorrland pratat med är mycket oroade för vården i sommar. Som det ser ut i dagsläget saknas så många sjuksköterskor att man på många avdelningar bara kommer att kunna hålla en bråkdel av vårdplatserna öppna.

Ett internt krisdokument som SVT tagit del av visar hur region Västernorrland förbereder sig inför en av de svåraste vårdsomrarna på länge. Framförallt är det bristen på sjuksköterskor som hotar verksamheten.

– Jag skrev i en debattartikel att man ska fundera på att skriva sig någon annanstans i sommar om man vill vara säker på att få vård, säger överläkare Rasmus Jansson på Sundsvalls sjukhus.

Pressad vård 2024

Så ser antalet vårdplatser ut i sommar

Enligt läkarna på sjukhuset finns det i dag personal så att man kan hålla fyra av de 16 vårdplatserna på strokeavdelningen igång i sommar. På kardiologen handlar det om bara sju av ett 30-tal platser och på medicinkliniken 12-16 platser mot normalt ett 30-tal.

I videon hör du några av läkarna om sin oro inför sommaren på Sundsvalls sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet