Foto: SVT / arkiv

30 tjänster på Mittmedia hotade

Uppdaterad
Publicerad

Bonnier vill minska på journalisttjänsterna inom Mittmedia – i Västernorrland ska 15 tjänster bort enligt förslaget från arbetsgivaren.

– Otroligt tråkigt att de vill dra ner här och att de inte har den framtidstro som vi på redaktionen har, säger Linn Grundberg, journalist på Mittmedia i Örnsköldsvik och vice ordförande i fackklubben i Västernorrland.

Bonnier news köp av Mittmediakoncernen – där bland andra Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda ingår, får konsekvenser. Sedan tidigare står det klart att omkring 50 säljtjänster ska bort och att tidningarna får egna ansvariga utgivare.

Förhandlingar inledda

Under torsdagen har förhandlingar pågått kring en ny bemanningsplan.

– Det var det första av flera förhandlingstillfällen och vi är inte alls klara, konstaterar Johanna Hejdenberg, fackordförande på Mittmedias norra klubb.

Enligt förslaget, som Medievärlden var först att berätta om, ska 30 journalisttjänster försvinna från den norra delen av Mittmedia-land, varav 15 i Västernorrland. I Örnsköldsvik, som drabbades hårt vid Mittmedias senaste omorganisation, hotas fyra journalisttjänster.

”Chockartat förslag”

– Oroliga är vi, men vi har varit med om förändringar tidigare och det har gjort oss luttrade, säger Linn Grundberg.

– Jag förstår att förslaget är chockartat i Sundsvall och Örnsköldsvik, att man vill dra in på så många journalisttjänster, säger Johanna Hejdenberg.

Förhandlingarna fortsätter på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.